Följ med till natursköna Höga Kusten

13 - 16 juli    4 dagar    6.650:-


Upplev sommaren på Höga Kusten! Kombinationen av kustnära berg, djupa skogar och en vacker skärgård gör detta till ett av Sveriges mest unika naturområden. Vi gör en härlig båttur till vackra Ulvön och besöker Villa Fraxinus vackra trädgård samt är med om en trevlig visafton. Vi åker till Skeppsmalens fiskeläge och tar linbanan till Skulebergets topp.

Dag 1   Ytterlännäs gamla kyrka
Avresa den 13 juli kl 08.30 från City-terminalen i Stockholm. Förmiddagskaffe dricker vid Gävle och på På Svartviks herrgård strax söder om Sundsvall får vi en god lunchbuffé.

I Bollstanäs besöker vi Ytterlännäs gamla kyrka, vars äldsta delar är från 1200-talet. Här får vi en guidad tur och i ladan bredvid dricker vi vårt eftermiddagskaffe.

På sen eftermiddag är vi framme i Örnsköldsvik där vi ska bo tre nätter på Elite Hotell Plaza, som ligger centralt vid hamnen. Alla rum har WC, dusch, TV, WiFi och hårtork.

Gemensam middag äter vi i hotellets restaurang. Om vädret tillåter kan middagen serveras på uteserveringen.

Dag 2   Båttur – Villa Fraxinus
Vi börjar dagen med en promenad till Hans Hedbergs museum där vi får en visning.
Den internationellt kände konstnären Hans Hedberg föddes strax utanför Örnsköldsvik men var bosatt i Biot i södra Frankrike större delen av livet. Där fascinerade han människor över hela världen med sin keramik av gigantiska äpplen och ägg med färgstarka glasyrer.

Bussen tar oss söderut och i Docksta kliver vi ombord på m/s Kusttrafik och får njuta av en härlig båttur genom den vackra, norrländska skärgården.

Vi kommer till Ulvön – Bottenvikens pärla. Ön var en gång Höga Kustens största fiskeläge. Ulvön är kanske mest känt för sin surströmmingstillverkning. Det sista salteriet lades ner 1983 men den gamla miljön och atmosfären finns kvar. Här finns bl.a. Ulvö kapell med vackra tak- och väggmålningar.

Naturen är vacker med underbara strövområden och solvarma klippor. Från hamnen kan man promenera upp till Lotsberget och njuta av utsikten över fiskeläget och Höga Kusten.

På Ulvö Hotell, alldeles ovanför kajen, äter vi hemlagad skärgårdsbuffé fylld med havets läckerheter innan vi tar båten tillbaka till fastlandet.

På återfärden hoppar vi av i Mjällomlandet och åker till den lilla byn Hyndtjärn som ligger mellan Mjällom och Ullånger. Här mitt ute i skogen, på den plats som tidigare var byns grovsoptipp, finner vi trädgården till Villa Fraxinus. Landskapsarkitekten Sture Forsberg  letade efter en tomt att bygga sitt hus och trädgård på. Bortsett från soporna fanns här en enastående bergig naturmark med potential att skapa spännande trädgårdsrum mellan bergsskrevor och hällar. Vi får en visning av trädgården och får höra om dess tillkomst och vad som inspirerat till de olika trädgårdsrummen. Vi äter middag på en trevlig restaurang i närheten av Nordingrå.

På gårdsbutiken i Nordingrå njuter vi av en ”pubkväll” med musik av Bo Nilsson, Lars Demian, Olle Adolphsson och Jaques Brel arrangerad för Höga kustens operafestivalsorkester och en av deras sångare.

Dag 3   Skeppsmalen – Skuleberget
Dagens utflykt börjar med att vi åker längst ut i skärgården till det välbevarade fiskeläget Skeppsmalen. Området bjuder på en dramatisk natur och är den norra delen av Höga Kusten.

Vi möts av vår lokalguide som berättar om hur det var att leva här förr i tiden. Här finns ett surströmmingsmuseum och i båthuset visas en utställning, som ger en glimt av hur båtar och fiskemetoder har sett ut genom tiderna.

På vackra vägar åker vi vidare till Sidensjö och Brynge Kulturområde. Här äter vi en god lunch med lokala råvaror.
Därefter en guidning av kulturreservatet. Här finns en välbevarad samling byggnader som minner om bygdens begynnande industrialisering i början av 1700-talet.

Då var linhanteringen grunden för bygdens välstånd och man utvecklade olika maskiner som skulle förenkla linberedningen. Dessa var till att börja med drivna med en ”hästvandring” men snart kom man på att vatten kunde driva de olika maskinerna istället. Här finns bl.a. en hästdriven lärftmangel som senare ”moderniserades” med vattenkraft. Bland byggnaderna finns även såghus, linloge, smedja och arbetsbostad. Dessutom finns här konst och hantverk. Vi har tid att promenera runt och titta på byggnader och föremål.

På eftermiddagen åker vi söderut och tar oss upp till Skulebergets topp med sittliften.
Färden med den 1.100 meter långa linbanan tar c:a 20 min. Väl uppe på toppen får man njuta av en strålande utsikt över öar och kustband. Här finns det även möjlighet att köpa kaffe.
Skuleberget är ett naturreservat som skyddar landskapet. Här kan man bättre än någon annanstans tydligt se landhöjningens inverkan på landskapet sedan istiden.

För den som inte vill åka upp på berget finns Naturum Höga Kusten med intressant utställning.

Middag på hotellet.

Dag 4   Hemresa
Efter en god frukostbuffé lämnar vi Örnsköldvik och åker söderut på delar av Höga Kustenslingan, listad som en av Sveriges vackraste vägar. På färden upplever vi höga berg, djupa dalar, fiskelägen och idylliska byar.
Vi stannar vid Hornöberget, där man har en fantastisk utsikt över Ångermanälven och Högakustenbron, som är en av världens längsta hängbroar.

På Timrå gårdsbutik serveras vår lunch och eftermiddagskaffe dricker vi i närheten av Gävle.

Vi beräknas vara åter i Stockholm vid 20-tiden.


Tillbaka till våra resor Boka här

Allt detta ingår:

  • Bussresor
  • Plats i tvåbäddsrum
  • 3 frukostar
  • 4 luncher
  • 3 middagar
  • 3 kaffemål
  • Båttur
  • Linbanefärd
  • Utflykter och entré
  • Reseledarens tjänster

Pris: 6.650:-


Enkelrumstillägg: 1.190:-

Öppet köp t.o.m. 45 dagar före avresa!


Läs våra Resevillkor


Boka här

Det går även bra att boka via telefon. Kontakta oss på 08-665 10 35

Kontakta Triangelresor

Har du några frågor?
Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Telefon: 08-665 10 35
E-post: info@triangelresor.se

Besöksadress:
Sturegatan 40, 114 36 Stockholm


Vi har även resor till: