Krakow – den magiska kulturstaden

Fullbokad – Men det går bra att anmäla sig på väntelista!

30 september - 3 oktober    4 dagar    8.990:-


Polens forna huvudstad är en av Europas vackraste städer. Den medeltida stadskärnan verkar som hämtad ur sagornas värld med sina ståtliga byggnader, tinnar och torn. Under våra guidade turer med svensktalande lokalguide besöker vi slottet Wavel, Domkyrkan, den och ser Leonardo da Vincis berömda målning ”Damen med hermelinen”. En kväll bjuds vi på äkta klezmermusik och middag i den judiska stadsdelen Kazimierz.

Fullbokad – Men det går bra att anmäla sig på väntelista!

Dag 1   Stockholm – Krakow
Vår reseledare möter på Arlanda. Vi flyger kl 10.30 direkt till Krakow,där vi beräknas landa kl 12.20. Vår svensktalande guide hälsar oss välkomna till Krakow och vi börjar med att äta lunch innan vi påbörjar vår panoramatur med buss genom stadens olika delar.

Vi ser stadsparken Blonia, som är känd för sina stora utomhusmässor som hölls här av påven Johannes Paulus II, stadsdelen Podgórze vars historia går tillbaka ända till stenåldern.

Vi åker runt parken Planty som omgärdar den gamla historiska stadskärnan fram till Wavelkullen, med det berömda slottet på toppen. Stadsrundturen avslutas vid Hotel Legend, ett bra mellanklasshotell, som ligger nära stadens charmiga kullerstensbelagda centrum.

Alla rum är rökfria och har gratis Wi-Fi, kaffe/te, AC och värdeskåp.

På kvällen äter vi en middagsbuffé på hotellet.

Dag 2   Krakow gamla stad
Idag fortsätter vi att bekanta oss staden, som var Polens huvudstad fram till 1596. Vår svensktalande lokalguide tar oss med på en oförglömlig stadspromenad i de välbevarade historiska kvarteren innanför murarna.

Vi besöker slottet Wavel och ser de kungliga privata våningarna, som är fyllda med vackra detaljer och utsmyckningar från gotiken och renässansen. Härifrån regerades landet i århundraden. I modern tid har det varit residens för Polens president och under andra världskriget bostad åt Nazitysklands generalguvernör.Intill slottet ligger Katedralen, där flera av Polens kungar krönts och ligger begravda, bl.a. Sigismund Vasa som var kung över både Polen och Sverige.

Promenaden tar oss vidare till Rynek Główny – Marknadstorget – med den berömda Tyghallen som sedan 1300-talet varit ett slags varuhus där man kunnat köpa varor från när och fjärran.
Idag säljs typiska polska produkter och traktens konsthantverk. Här finns också ett konstmuseum med framförallt polsk 1800-talskonst. Under byggnaden ligger ett interaktivt historiskt museum över Krakows historia. Här kan man se hur livet såg ut på 1000 – 1200 talet med hjälp av hologram och 3D-modeller. Mitt över torget ligger Mariakyrkan som byggdes under 1300- talet. Inuti ser vi det berömda gotiska träaltaret.

Vi lyssnar på lurblåsaren som varje jämnt klockslag blåser en fanfar från kyrkans högsta torn, för att minnas den gång då lurblåsaren räddade Krakow från invasion.

Vi äter en gemensam lunch och därefter är eftermiddagen och kvällen fri för egna strövtåg. Reseledaren ger gärna tips på restauranger.

Runt Stora torget ligger trevliga caféer och restauranger där man kan ta en paus och äta en bit mat, medan man tittar på folklivet. Ofta uppträder ”levande statyer” och musikanter.

Dag 3   Krakow
Vår lokalguide och buss möter oss för ännu en spännande dag i denna ståtliga stad.

Vi börjar med ett besök i Nationalmuseet. Här hittar vi den berömda målningen ”Damen med hermelinen” av Leonardo Da Vinci. Ett konstverk i samma klass som ”Mona Lisa” i Louvren.

Vi fortsätter mot Jagellonska universitetet som är ett av Europas äldsta. Här har många prominenta herrar studerat, som astronomen Nicolaus Copernicus och påven Johannes Paulus II. Vi ser den vackra innergården i renässansstil.

En gemensam lunch serveras innan vi fortsätter med buss till den judiska stadsdelen Kazimierz som ligger utanför stadsmuren och var en egen stad fram till 1800-talet. Kazimierz har sedan 1500-talet haft en stark judisk prägel och blev ett viktigt kulturellt centrum.

Det var här som delar av filmen Schindler’s list spelades in, historien om den tyska affärsmannen som räddade livet på tusentals personer. Vi besöker platsen där Schindlers emaljeringsföretag låg, som numera är ett modernt museum. Utställningen innehåller historien om Krakow och dess invånare, både polacker, judar och tyska nazister under andra världskriget.

På kvällen tar vi en promenad från hotellet till en klezmer-restaurang som det tar c:a 15 minuter att gå till. Middagen serveras till tonerna av traditionell judisk folkmusik med snabba rytmer och östeuropainfluenser. Promenad tillbaka till hotellet.

Dag 4   Krakow – Stockholm
På morgonen har vi tid att göra de de sista inköpen eller för att ta en promenad bland gränderna till Marknadstorget eller parken Planty.

Vi återsamlas på hotellet där buss hämtar oss och kör oss till flygplatsen. Vårt direktflyg går kl 16.45 och vi beräknas landa på Arlanda kl 18.35.

Ta med bra promenadskor! Under våra dagar i Krakow kommer vi att gå en hel del. Gamla stan är bilfri.

 


Tillbaka till våra resor Boka här

Allt detta ingår:

 • Flyg Stockholm – Krakow t/r
 • Flygplatsskatter
 • Bussresor
 • Plats i tvåbäddsrum
 • 3 Frukostar
 • 3 Luncher
 • 1 Middag
 • 1 Middag med Klezmermusik
 • Entréer och visningar
 • Svensktalande lokalguide
 • Reseledarens tjänster

Pris: 8.990:-


Enkelrumstillägg: 1.495:-

Fullbokad – Men det går bra att anmäla sig på väntelista!

Öppet köp t. o. m. 65 dagar före avresa.


Ta med bra promenadskor! Under våra dagar i Krakow kommer vi att gå en hel del. Gamla stan är bilfri.

Läs våra Resevillkor


Boka här

Det går även bra att boka via telefon. Kontakta oss på 08-665 10 35

Kontakta Triangelresor

Har du några frågor?
Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Telefon: 08-665 10 35
E-post: info@triangelresor.se

Besöksadress:
Sturegatan 40, 114 36 Stockholm


Vi har även resor till: