Kultur och natur i tyska Sachsen-Thüringen

Dresden, Leipzig, Weimar, Wittenberg och Spreewald

15 - 19 september    5 dagar    11.480:-


Dresden är en av Europas vackraste barockstäder. Vi får höra om stadens historia och besöker Zwingerpalatset med dess förnämliga konstsamling. Vi går i Goethes fotspår i Weimar och bor i Leipzig. Wittenberg och dimman i Lützen står också på programmet. Vi gör en båttur i det natursköna deltalandskapet Spreewald samt provar viner på en vingård.

Dag 1   Wittenberg – Leipzig
Vi flyger från Arlanda kl 08.00 med SAS och vi beräknas landa kl 09.30 på Tegel i Berlin.

Vi möts av vår omtyckte och svensktalande reseledare Rainer Schwenke.Med vår buss åker vi till Wittenberg som på 1500-talet var ett betydande intellektuellt och kulturellt centrum i Europa.

Vid framkomsten äter vi gemensam lunch och gör därefter en stadspromenad då vi bl.a. får höra om vad som hände när Luther spikade upp sina teser på porten till slottskyrkan. Under vår promenad ser vi många av stadens andra intressanta sevärdheter som universitet där Olaus Petri stud-erade och målaren Lucas Cranachs hus.

Färden går vidare mot Leipzig där vi bor centralt på Best Western Hotel Leipzig, ett bra medelklasshotell där alla rum har WC och dusch. Här har vi nära till sevärdheter, shopping, kaféer och restauranger.

Gemensam middag på hotellet.

Dag 2   Leipzig
Efter frukost gör vi en stadspromenad i Leipzig med svensktalande lokalguide som berättar om staden och dess spännande historia.

Under vår tur besöker vi betydelsefulla och historiska platser som Thomaskyrkan där Johann Sebastian Bach verkade. Han var även verksam i Nikolaikyrkan som också spelade en viktig roll i ”den fredliga revolutionen” som ledde till Tysklands återförenande.

Vi äter gemensam lunch och får eftermiddagen till eget förfogande.

Leipzig är en levande, lummig och grön stad med många trevliga parker som man kan besöka. Här finns också de tre Grassimuseerna; för musikinstrument, för brukskonst och för etnologi.

För den konstintresserade kan kanske ett besök på Museet för Bildkonst vara något. Leipzig var under 1970 – 1980-talen ett konstnärscentrum och här visas verk av lokala konstnärer.

”Zum Arabischen Coffe Baum” är ett av Europas äldsta kaffehus och ligger i en vacker byggnad. Det kan vara ett alternativ för den kaffesugne. Här sägs det att Bach, Schumann, Grieg, Goethe och Napoleon också druckit kaffe. I anslutning till kaféet finns ett litet kaffemuseum.

Det finns goda möjligheter för shopping i stadens trevliga arkader och passager eller i den praktfulla tågstationen, en av Europas största, som också är ett stort shoppingcenter.

Middag på egen hand eller tillsammans med reseledaren på någon av stadens många trevliga restauranger.

Leipzig är en betydande musikstad så varför inte förgylla resan med en konsert på operan eller på konsert-huset Gewandhaus någon kväll?

Dag 3   Dresden
Idag går färden till Sachsens huvudstad Dresden. Staden var känd som Nordeuropas Florens och Elbes Venedig innan de allierade bombade staden i slutet av andra världskriget då mycket av denna magnifika stad förstördes. Sedan dess har man lyckats återställa det mesta av stadens tidigare prakt och Dresden anses idag vara en av Europas vackraste barockstäder. Vi gör en stadsrundtur med svensktalande lokalguide och får höra om stadens historia och se arkitektoniska mästerverk så som Frauenkirche och Semperoperan.

Vi besöker Zwingerpalatset med sin berömda konstsamling, som brukar jämföras med Louvrens i Paris och Eremitagets i S:t Petersburg. Några av höjdpunkterna är ”Sixtinska madonnan” av Raphael, Tizians ”Zinsgroschen” och Giorgiones ”Sovande Venus”. Givetvis finns här även många andra mästerverk av konstnärer som van Eyck, Rembrandt, Cranach och Holbein. Man har också en Kunstkammer från 1500- och 1600-talet med föremål av ädelstenar, pärlor, glas och elfenben.

Lunch på egen hand i Dresden och tid för egna strövtåg, innan vi beger oss tillbaka mot Leipzig.

Gemensam middag i Leipzig.

Dag 4   Weimar – Lützen
Efter frukost åker vi till Lützen, den plats där svenska trupper stred mot den kejserliga armén 1632 och Gustav II Adolf stupade i dimman.

Efter en kortare stopp i Lützen går färden vidare mot Weimar, ett centrum för tysk kulturhistoria och av många betraktad som en av landets vackraste städer.  Här levde och verkade bland andra författarna Goethe och Schiller samt kompositören Liszt. I Weimar grundades också den progressiva konst- och designskolan Bauhaus 1919. Tillsammans med vår svensktalande lokalguide gör vi en stadsvandring till fots där vi får höra om och uppleva denna gemytliga stad.

Vi får även en visning av Goethes hus och har sedan tid att på egen hand njuta av staden och hitta ett trevligt kafé eller en restaurang att äta lunch på.

Under återresan färdas vi genom ett av Tysklands största vindistrikt och avrundar dagen passande med ett besök på en vingård där vi får avnjuta lokalt producerat vin och en välsmakande middag.

Dag 5   Leipzig – Spreewald
Efter frukost stannar vi vid Völkerschlacht monumentet i Leipzig, ett stort minnesmärke över slaget 1813 då Napoleon här led ett stort nederlag mot Ryssland, Preussen, Österrike och Sverige

Vi gör även ett kortare stopp i Torgau vid floden Elbe för att titta på platsen där de sovjetiska och amerikanska arméerna möttes 25 april 1945.

Färden går vidare mot världsarvet Spreewald, ett av Europas mest fascinerande landskap. Spreewald är ett inlandsdelta med över 1.000 km vattenvägar som bjuder på vacker natur med sällsynta djur och växter. Vi upplever den unika miljön under en båttur längs slingrande kanaler.

Lunch på egen hand.

Vi äter middag på en trevlig restaurang innan vi åker till flygplatsen. Flyget avgår kl 21.45 från Berlin och ankommer Arlanda kl 23.20.


Tillbaka till våra resor Boka här

Allt detta ingår:

  • Flyg Arlanda – Berlin t/r
  • Bussresor enligt program
  • Plats i dubbelrum
  • 4 Frukostar
  • 2 Luncher
  • 4 Middagar
  • Utflykter och entréer
  • Svensktalande lokalguider
  • Reseledarens tjänster

Pris: 11.480:-


Enkelrumstillägg: 1.390:-

2 platser kvar!

Öppet köp t.o.m. 65 dagar före avresa!

 


Läs våra Resevillkor


Boka här

Det går även bra att boka via telefon. Kontakta oss på 08-665 10 35

Kontakta Triangelresor

Har du några frågor?
Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Telefon: 08-665 10 35
E-post: info@triangelresor.se

Besöksadress:
Sturegatan 40, 114 36 Stockholm


Vi har även resor till: