Möt våren på Cypern!

Ett fåtal platser kvar!

7 - 14 april    8 dagar    11.590:-


Ett fåtal platser kvar!

I april, när naturen på Cypern är som allra vackrast, med orkidéer och vårblommor som färgklickar i det gröna, åker vi till Cypern under några soliga vårdagar. Ön är känd för sin rika historia. Här har både Greker, Romare, korsfarare och Ottomaner styrt.

Med Cypernkännaren Anders Arvidsson som reseledare upplever vi under resan sällsynta orkidéer, apelsinskörd, korsriddarborgar, medeltida katedraler och antika ruiner. Vi bor i kuststaden Lapta på trevliga hotell Manolya direkt vid havet.


Dag 1       Stockholm   Kuststaden Lapta väster om Kyrenia

Vårt flyg avgår kl 14.40 från Arlanda direkt till Larnaca dit vi ankommer kl 19.50.
Efter drygt två timmars bussfärd kommer vi till Hotel Manolya i kuststaden Lapta. Det är ett bra medelklasshotell, alla rum har WC, dusch, luftkonditionering, WiFi, hårtork samt kassaskåp. Hotellet ligger direkt vid havet med pool och terrass framför hotellet där man kan sitta och njuta av utsikten över havet.  I byn finns trevliga restauranger att äta på om man inte väljer att äta i hotellets restaurang.  Man kan lätt ta sig in till Kyrenia (13 km) från hotellet med lokalbuss.

Läs mer om hotellet här: http://www.manolyahotel.com/manolya-hotel.html

 

Dag 2          Omgivningarna kring Lapta och Kyrenia

Efter en sen frukost tar vi en promenad i hotellets närhet för att bekanta oss med Lapta och naturen samt upptäcka några av Cyperns vårblommor och orkidéer.

Under våra vandringar i naturen rör vi oss på stigar, över fält och åkrar. Det blir inga långa vandringar men du bör ha normal kondition. Kraftiga skor och oömma kläder rekommenderas.

På eftermiddagen tar vi lokalbuss in till Kyrenia centrum där vi börjar med att äta lunch. Därefter tar vår reseledare Anders med oss på en promenad för att lära känna staden.

Gemensam middag på hotellet.

 

Dag 3  Borgen S:t Hilarion Bellapais kloster Kyrenia

Efter frukost hämtar vår buss oss för en rundtur i Kyreniaområdet. Vi börjar i bergen ovanför staden där vi besöker ruinerna från medeltidsborgen Sankt Hilarion. Inne i borgen hoppas vi finna unika arter av blommor, som inte växer någon annanstans i världen! Vi fortsätter till bergsbyn Bellapais där vi besöker klosterruinen från 1200-talet och strosar runt på de smala gatorna innan vi äter gemensam lunch.

På eftermiddagen tar bussen oss ner till Kyrenia där vi tittar på borgen som vakar över den pittoreska hamnen. I borgen finns ett museum med ett unikt skeppsvrak från 300-talet f.Kr. som främsta attraktion. Vi hinner också med en promenad på affärsgatorna innan vi åker tillbaka till hotellet.

Gemensam middag på hotellet.

 

Dag 4          Vilda tulpaner och sällsynta orkidéer

 

Frukost. Idag tar bussen oss till södra sidan av Kyreniabergen där vi kommer att tillbringa dagen i sällskap med vår lokala engelsktalande orkidéexpert. Cyperns kalkhaltiga berggrund bidrar till att många orkidéarter trivs på ön. I terrängen runt byn Hisarköy följer vi stigar, vägkanter och ravinsluttningar i vår jakt på orkidéernas växtplatser. I området har man identifierat 23 olika orkidéarter bland annat den extremt sällsynta Orchis punctata och den för Cypern endemiska Ophrys Kotschyi.

I det fria intar vi vår medhavda lunch, innan vi fortsätter eftermiddagens promenad. Förutom vilda orkidéer kan man bland annat hitta den mörkröda vilda tulpanen Tulipa Cypria på fälten runt byn.

Middag på egen hand eller tillsammans med vår reseledare, på någon en trevlig restaurang på promenadavstånd från hotellet.

 

Dag 5         Utgrävningarna i Soli och Vuoni och vacker natur

Efter frukost åker vi med vår buss västerut till Gecitköydammen där vi får höra om det enorma vattenprojektet som förser Cypern med färskvatten från Turkiet via pipeline. Genom jordbruksbygd, glesa pinjeskogar och citrusplanteringar går vår färd vidare till den lilla byn Gaziveran där vi kan känna stämningen på bycaféet över en kopp turkiskt kaffe.

Vi fortsätter till Gemikonagi som var centrum för öns kopparproduktion. Här vi äter vi gemensam lunch på en av ortens strandrestauranger.

På eftermiddagen är det dags för lite arkeologi. På Medelhavsmuseet i Stockholm finns delar av fynden från den Svenska Cypernexpeditionen 1927 – 1932. Utgrävningarnas resultat lade grunden till vad man idag vet om Cyperns forntida historia.

Vi besöker Soli och Vouni, resterna efter en stad och ett palats från 400 – 300-talet f.Kr. Bland ruinerna hittar vi även orkidéer och andra blommor.

Middag på egen hand.

Dag 6          Famagusta och Salami

Frukost. I dag går färden tvärs över ön till Famagusta på östkusten. Staden betraktades på 1300-talet som Europas rikaste. Innanför den intakta stadsmuren finner vi åtskilliga bevis på detta, som Othellos torn och katedralen som senare konverterades till moské.

Famagusta var också förläggningsort för den svenska FN-styrkan under åren 1964 –1977. Anders berättar initierat om den tiden och vi kommer intill den stängda staden Varosha som står öde och tom sedan sommaren 1974.

Efter en traditionell lunch kommer vi till Cyperns främsta antika sevärdhet, ruinerna av den grekisk-romerska staden Salamis.

Gemensam middag på hotellet.

Dag 7          Korsriddarborgen Kantara   Karpazhalvön

Frukost. Idag åker vi österut längs Cyperns nordkust. Vägen följer kusten och klara dagar kan man skönja de Turkiska bergen på andra sidan havet.

Vi besöker korsriddarborgen Kantara som Richard Lejonhjärta intog 1191. Från borgen har vi en intagande utsikt över Karpazhalvön som utgör Cyperns östligaste del.

Vi gör också en blomsterpromenad runt en liten by som är berömd för sina vilda cyklamen. Här äter vi lunch vid torget.

Gemensam avslutningsmiddag.

Dag 8          Lapta Nicosia  Hemresa

Efter sen frukost och några sköna timmar i solen hämtar bussen oss för en resa till den delade huvudstaden Nicosia. Vi promenerar genom ringmuren in i den norra delen för att besöka S:ta Sofiakatedralen från 1400-talet, karavanseraljen från 1600-talet och den s.k. Green Line som upprättades 1963 för att skilja de stridande grek- och turkcyprioterna åt.

Tid för egen lunch och shopping under besöket.

Bussen tar oss sedan till flygplatsen i Larnaca. Flyget avgår kl 20.40 och vi är åter på Arlanda kl 00.05 (15/4).


Tillbaka till våra resor Boka här

Allt detta ingår:

  • Flyg Arlanda – Larnaca t/r
  • Flygplatsskatter
  • Plats i tvåbäddsrum
  • 7 frukostar
  • 6 luncher
  • 4 middagar
  • Bussresor enligt program
  • Utflykter och entréer
  • Reseledarens tjänster

Pris: 11.590:-


Enkelrumstillägg:  1.950:-

Öppet köp t.o.m. 45 dagar före avresa!

Ett fåtal platser kvar!


Läs våra Resevillkor


Boka här

Det går även bra att boka via telefon. Kontakta oss på 08-665 10 35

Kontakta Triangelresor

Har du några frågor?
Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Telefon: 08-665 10 35
E-post: info@triangelresor.se

Besöksadress:
Sturegatan 40, 114 36 Stockholm


Vi har även resor till: