Konstresa till Halland i sommartid – ”Downtown Abbey” på Tjolöholms slott
19 - 22 augusti
 
4 dagar
     
När sommarkänslan fortfarande hänger sig kvar åker vi till natursköna Halland och sommaridyllen Halmstad. Vi gör utflykter längs kusten och njuter av vackra vyer, kilometerlånga sandstränder, besöker charmiga fiskelägen och ser välbevarade kulturminnen. Vi besöker Hishults konsthall med samtidskonst och ser Mellby Konstmuseum. Vi bor på Grand Hotell i Halmstad vars restaurangkök har ett gott renommé.
Dag 1 Avresa kl 09.00 från Cityterminalen i Stockholm. Vi gör ett kort stopp vid Nyköping och får sedan en god buffélunch på Ödeshögs festvåning. Med vackra vyer längs Vättern fortsätter vi söderut och strax innan gränsen till Skåne svänger vi av mot västkusten.

På Gästgivargården i Hishult serveras vårt eftermiddagskaffe. I en tillbyggnad har värdshusvärden Kjell-Åke Gustavsson skapat en fantastisk konsthall och en vacker skulpturträdgård, ett Louisiana i miniatyr.

Mitt ute på den halländska landsbygden har han skapat en imponerande utställningsverksamhet med samtida konst sedan 1994 och hit har han lockat en lång rad kända nordiska konstnärer att ställa ut.

Vi får en visning av utställningen med måleri och grafik av konstnärinnan Astrid Sylwan. Vi har förmånen att visas runt av Kjell-Åke och möjligtvis även konstnärinnan själv.
I Orangeriet visas skulpturer av Olle Brandqvist.

Vi fortsätter på vackra vägar mot Halmstad dit vi anländer tidig kväll. Vi bor på anrika Grand Hotell som ligger på promenadavstånd till hjärtat av staden. Alla rum har dusch, hårtork, TV och gratis WiFi.

I hotellets välrenommerade restaurang serveras vi en tvårätters middag.

Dag 2 Varje morgon dukas en riklig frukostbuffé upp, signerad Tina Nordström, fylld med nyttigheter och godsaker gjorda på lokala och regionala råvaror.

Efter frukost tar vi bussen till Tylösand och vi börjar dagen med en morgonpromenad på ”Prins Bertils stig”. Den snirklar sig fram utmed havet och bjuder på många vackra naturupplevelser.

Efter en skön promenad åker vi till Mjellby Konstmuseum en bit utanför Halmstad. Konsthallen grundades 1980 av Viveca Bosson, dotter till Erik Olson som var en av konstnärerna i Halmstadsgruppen.

Tack vare hennes starka engagemang har man både en betydande samling verk av Halmstadsgruppen, känd för att innehålla Sveriges främsta surrealister, samt intressanta specialutställningar. I år visar man en utställning med Alexander Archipenko, en av modernismens mest kända skulptörer, som hade flera kopplingar till Halmstadsgruppen.

På hotellet väntar en välsmakande tvårätters middag.

Dag 3 Efter frukost åker vi till Tjolöholms slott med en magnifik trädgård, vackert belägen vid Kungsbackafjorden. Slottet är byggt i Tudorstil och var tidigare ett lantställe åt familjen Dickson runt sekelskiftet 1900.

I denna fascinerande miljö visas en utställning med dräkter och kläder från den välkända TV-serien Downtown Abbey. Miljön är nog så nära den engelska förlagan som man kan komma i Sverige. Vi får en livfull guidad visning av slottet och utställningen, där dräkterna tjänar som utgångspunkt. Därefter kan man ta en promenad i slottsträdgården som har fantastisk utsikt över fjorden.

Vi äter gemensam lunch på Skårs Gård, med anor från 1800-talet, och besöker en av landets förnämsta lämningar från istiden, Fjärås Bräcka. Den skapades för 14500 år sedan då grus och morän dämde upp sjön Lygnern till 15 meter över havsnivån. Från Bräckans krön har man en fantastisk utsikt. I väster syns havet och i öster Lygnern, Hallands största insjö.

Vi åker den vackra kustvägen söderut och stannar i Varberg för att se Varbergs fästning, det välkända kallbadhuset och en vacker utsikt över havet. Färden går vidare till det mysiga fiskeläget Träslövsläge. Här kan vi strosa runt med havet som bakgrund.

Tvårätters middag på hotellet.

Dag 4 Frukost. Genom Halland och Småland går vår väg och på Hamnkrogen i Gränna väntar en god lunch.

I Gamla Linköping får vi kaffe i trivsam miljö på Dahlbergs Café. Efter kaffet har vi tid att promenera i friluftsmuseet som tar dig hundra år tillbaka i tiden på bara några ögonblick!

Vi beräknas vara åter i Stockholm cirka 18.00.

Pris: 5.950:-
Allt detta ingår:
   
– bussresor
– plats i dubbelrum
– 3 frukostar, 3 luncher
– 3 middagar, 2 kaffemål
– utflykter, visningar, entréer
– reseledarens tjänster

Enkelrumstillägg: 1.050:-
 Triangelresor AB • Sturegatan 40 • 114 36 Stockholm • Tel 08-665 10 35 • info@triangelresor.se