Aten med Peloponnesos

29 september - 3 oktober    5 dagar    13.890:-


Följ med till Aten, en stad med varm kaotisk charm och mängder av antika och moderna platser. Vi besöker Syntagmatorget med parlamentet – det tidigare kungliga slottet. Vi promenerar längs vindlande smågator i stadsdelen Plaka, går på marknad i Monastiraki, upptäcker Akropolis med sina smäckra tempel och Benakimuseet. På halvön Peloponnesos kommer vi till Korintkanalen, staden Nafplion och den antika teatern i Epidauros.

Dag 1   Arlanda – Aten
Vår reseledare möter er på Arlanda. Vi flyger kl 07.55 med SAS direkt till Aten där vi landar kl 12.35.

Med svensktalande lokalguide och buss lämnar vi flygplatsen och stannar för en gemensam lunch. Vi fortsätter in mot centrum där vi bor på Hotel Titania****. Alla rum har WC, bad/dusch AC, värdeskåp och WiFi. På översta våningen ligger frukostrestaurangen som har en fantastisk utsikt över Akropolisklippan.

I området ligger många restauranger och barer. Omniatorget, som är en knutpunkt för tunnelbanan, ligger på bara fem minuters gångavstånd.

På sen eftermiddag går vi med vår lokalguide till Plakakvarteren som är en historiskt intressant stadsdel med mycket liv och rörelse. Här finns mysiga, smala gränder, roliga småbutiker, restauranger och barer där man kan stanna och äta.

Middag på egen hand. Reseledaren hjälper gärna till med förslag.

 

 

Dag 2   Akropolis
På morgonen gör vi en rundtur med buss och svensktalande lokalguide, då vi lär känna staden, som mer än någon annan, format den västerländska civilisationen. Vi får se många av de mest kända platserna och avslutar turen nedanför Akropolisklippan. Med andaktsfull stämning närmar vi oss Akropolisklippan beläget på toppen av ett kalkstensberg. Här byggde antikens greker tempel åt sina gudar på 400-talet f. Kr. Vi har en hänförande utsikt över staden och havet från Parthenontemplet, som var en av de viktigaste helgedomarna, tillägnat stadens skyddsgudinna Atena. På klippan finns flera andra intressanta tempel från antiken.

Vi äter gemensam lunch och besöker därefter Akropolismuseet som är en spännande futuristiskt byggnad med mycket glas, designad av internationella stjärnarkitekten Bernard Tschumi. Takvåningen har beskrivits som ett av den moderna arkitekturens vackraste rum med en 360-graders utsikt över staden. I dessa ljusa och moderna lokaler har man samlat antika statyer, byster och friser från Akropolisklippan.

Middag och kväll på egen hand. Reseledaren hjälper till med förslag.

 

 

Dag 3   Peloponnesos
Idag lämnar vi Aten för en utflykt till hjärtat av det antika Grekland – halvön Peloponnesos.

Vi färdas genom ett vackert berglandskap med grönskande kullar fram till den berömda Korintkanalen. Näset som förenade halvön och fastlandet var bara 6 km brett men skiljde det Joniska och Egeiska havet åt. Att segla runt halvöns förrädiska vatten var förbundet med stor fara och därför transporterades varor på land mellan två hamnstäder på varsin sida om näset.
Det kostade både tid och pengar att lasta om fartygen och därför har det gjorts otaliga försök att hugga ut en kanal i kalkberget. Redan på 700-talet f.Kr. började man att hugga ut en kanal. När Kejsar Nero år 67 e.Kr. intresserade sig för projektet blev man färdig med drygt 3 km på bara ett år men bygget avstannade p.g.a. av brist på kapital och Neros död. Under 1800-talets senare del gjordes nya försök och slutligen kunde man inviga Korintkanalen 1893. Kalkstensberget man högg sig igenom bildar fantastiska mönster och ger vattnet en underbar turkos färg.

Vår lunch serveras i den pittoreska kuststaden Nafplion som är full med historiska byggnader och monument. En kort tid var den det moderna Greklands första huvudstad men platsen har varit bebodd i mer än 3 000 år. Här ser vi charmiga pastellfärgade hus i vindlande gränder där bougain-villea prunkar. Överallt från staden skymtar man den berömda 1700-talsborgen Palamidi, som är ett mästerverk när det gäller militär arkitektur.

På eftermiddagen besöker vi teatern i Epidauros som är en av antikens mest välbevarade. Teatern hade plats för c:a 13 000 åskådare och akustiken är fantastisk. En viskning från scenen hörs ända upp till översta raden.

Epidauros var en betydande hamnstad och kurort under antiken. Här låg det heligaste av Asklepiostemplen dit sjuka kom för att offra och få råd om kurer och botemedel.

På kvällen är vi tillbaka i Aten efter en fantastisk dag.

Middag på egen hand

 

 

Dag 4   Atens nya kulturcenter
Efter frukost tar vi en promenad till marknaden i Monastiraki, där det pågår full morgonkommers bland frukt- grönsaks- och köttdiskarna.

Med buss tar vi oss sedan ner mot havet till Atens nyaste arkitektoniska pärla, det imponerande kulturcentrat Stavros Niarchos Foundation som hyser både NationalOperan, Nationalbiblioteket och konst i världsklass. Det är den italienska stjärnarkitekten Renzo Piano som ritat det spekta-kulära prestigeprojektet invigt 2016. Kulturcentret ligger mitt i en enorm parkanläggning fylld av olivträd med en bassäng som effektfullt reflekterar byggnaden.  Vi får visning av byggnaden på engelska och gör en promenad i parken.

På en trevlig restaurang äter vi lunch och promenerar därefter till det unika Benakimuseet, inhyst i ett av Atens vackraste nyklassiska byggnader. Museet grundades 1930 av Antonis Benakis för hans stora privata samling av konstföremål från Antikens Grekland fram till 1920-talet. Här hittar vi bl.a. en stor permanent utställning med föremål från den bysantinska perioden.

Middag på egen hand.

Dag 5   Aten – Arlanda
Förmiddagen är fri för eget program.Reseledaren hjälper till med tips. Kanske vill man besöka något av de otaliga museerna som finns t.ex Museet för Kykladisk konst med föremål från Grekland och Cypern som är mer än 5 000 år gamla. Den Kykladiska stilen för tankarna till modern konst och den strama elegansen i statyetter har inspirerat många av världens mest kända moderna konstnärer. Men man kan även shoppa i Monastiraki kvarteren, eller ta bergbanan upp på Lykabettosberget för att få den bästa utsikten över Aten.

Vi måste lämna rummen kl 12.00 men bagaget ställs in i ett låst rum fram till vår avresa.

På kvällen återvänder vi till hotellet för en tidig middag i hotellets matsal.

Vårt direktflyg avgår kl 22.15 med SAS och vi är på Arlanda kl 00.50.


Tillbaka till våra resor Boka här

Allt detta ingår:

  • Flyg Stockholm – Aten t/r
  • Flygplatsskatter, flygskatt
  • Bussresor enligt program
  • Plats i tvåbäddsrum
  • 4 Frukostar
  • 4 Luncher
  • 1 Middag
  • Entréer och visningar
  • Svensktalande lokalguide
  • Reseledarens tjänster

Pris: 13.890:-


Enkelrumstillägg: 2.550:-

Öppet köp t.o.m. 65 dagar före avresa!


Tag med pass som är giltigt 6 månader efter resans hemkomstdag!

Läs våra Resevillkor


Boka här

Det går även bra att boka via telefon. Kontakta oss på 08-665 10 35

Kontakta Triangelresor

Har du några frågor?
Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Telefon: 08-665 10 35
E-post: info@triangelresor.se

Besöksadress:
Sturegatan 40, 114 36 Stockholm


Vi har även resor till: