Tre berömda hem i Dalarna

Hildasholm, Zorngården och Sundborn

1 – 3 juni    3 dagar    6.250:-


I vacker försommartid reser vi till Siljansbygden, Dalarnas hjärta, en ljuvlig tid att uppleva landskapet runt sjön. Vi besöker Zorngården med Zornmuseet i Mora, Hildasholm i Leksand, Jobs handtryck och det hem som är det svenskaste vi har – Carl och Karins Larssons Sundborn. Vi bor bra på hotell Gyllene Hornet i Tällberg.

Dag 1     Hildasholm – Tällberg

Avresa kl 09.30 från Cityterminalen i Stockholm. Strax söder om Avesta besöker vi skalden och Nobelpristagaren Erik Axel Karlfeldts barndomshem.
Här äter vi lunch i trevlig miljö och kan därefter njuta av lustträdgården eller titta in i museet.

Vi fortsätter till Hildasholm som ligger naturskönt vid Siljans strand i Leksand. Den herrgårdslika byggnaden från 1910 var läkaren och författaren Axel Munthes bröllopsgåva till sin fru Hilda Pennington Mellor och var familjens sommarhem.

Här får vi en intressant visning av ett personligt inrett hem med europeisk konst och konsthantverk där många stilar och tidsåldrar möts. Vi har även tid att njuta av den vackra trädgården med flera trädgårdsrum som anlades av Hilda med inspiration av engelsk trädgårdskonst.

Vi fortsätter till Tällberg där vi bor på Hotell Gyllene Hornet som ligger med naturskön utsikt över Tällbergsbygden och Siljan.
Hotellet erbjuder pool, bastu, SPA, gym, motionshall och minigolfbana.

Rummen har WC, dusch, TV, WiFi.

Gemensam middag på hotellet.

Dag 2     Zorngården i Mora
Vi startar morgonen lugnt och har tid att njuta av frukostbuffén, ta ett dopp i inomhuspoolen eller en promenad i Tällberg.

Med vår buss åker vi till Mora, där vi får guidad visning av Zorngården, Emma och Anders Zorns konstnärshem från sekelskiftet, ritat av konstnären själv. Vi delas upp i små grupper för att kunna uppleva hemmet på bästa sätt.

I Zornmuseet intill visas utställningen ”Zorn för hela slanten” där konstnärens virtuosa vattenstudier, bländande porträtt och ikoniska bilder från Dalarna kryddas av mer okända verk.
Utställningen fyller hela museet och omfattar alla de genrer den kände Morasonen arbetade i. Här visas ett livsverk som inte bara ledde till enastående framgångar för konstnären själv, utan som än idag, hundra år efter hans bortgång, hänför och fascinerar.

Vi har tid att äta lunch på egen hand. Café Zorn, som är omnämnt i White Guide, finns i museet och i närheten hittar man andra lunchalternativ.

I Västanvik får vi visning av Jobs handtryck där man tillverkar klassiska och tidlösa tyger med vackra blomstermönster designade av systrarna Lisbeth och Gocken Jobs på 1940-talet. Efteråt finns möjlighet att handla i butiken.

Gemensam middag på hotellet.

Följ gärna med reseledaren på en kvällspromenad till den högt belägna Holens Gammelgård, en genuin dalagård. Härifrån kan man avsluta dagen med att se solen gå ner i Siljan.

Dag 3      Sundborn – Stockholm
Efter vår frukost åker vi till Sundborn strax utanför Falun där vi besöker Carl och Karin Larssons berömda konstnärshem. Ett hem som blivit ett svenskt inredningsideal och som vi alla är väl bekanta med genom otaliga illustrationer och målningar av Carl Larsson.

I små grupper guidas vi genom det mytomspunna hemmet och upplever den fantastiska atmosfären i Lilla Hyttnäs på nära håll. Vi möter den livliga familjen med Carl och Karin i spetsen.
De var ett av Sveriges mest berömda kändispar, runt sekelskiftet 1900, vars liv och konstnärskap har kommit att prägla svenskt heminredningsideal. Larssons skapade sin egen stil som lånade influenser både av nationalromantiken och Arts and Craftsrörelsens inredningsidéer.

Karin var den som utformade familjens hem och trädgård. Det fanns en uttänkt plan och en röd tråd som hon lät löpa genom hemmets alla rum. Hon skapade ett djärvt inrett hem med mycket färg, ljus och luft.

Även Carl och Karins trädgård är återskapad så som den var för hundra år sedan. Rabatterna är fyllda av alla de sorter som fanns där redan i slutet av 1800-talet. I köksträdgården gror traditionella svenska grönsaker bredvid de franska köksväxter som Karin plockade hem från sin tid i konstnärsbyn Grez-sur-Loing. Trädgårdsmöblerna i mustiga färger som Carl och Karin designade står åter på plats i trädgården.

Vi äter lunch på Rankhyttans herrgård i trevlig miljö som är känd som den plats där Gustav Vasas äventyr i Dalarna började.

Vi beräknas vara åter i Cityterminalen vid 17-tiden.

Covid-19 kan komma att påverka resan och ändringar av programpunkter kan behöva göras.


Tillbaka till våra resor Boka här

Allt detta ingår:

  •   reseledarens tjänster
  •   utflykter, entréer
  •   4 guidade visningar
  •   bussresor enligt program
  •   plats i tvåbäddsrum
  •   2 frukostar
  •   2 luncher
  •   2 middagar
     Enkelrumstillägg: 450:-

Pris: 6.250:-


Utskriftsvänlig PDF  

Gratis avbokning  t.o.m.
45 dagar före avresan!


Läs våra Resevillkor


Boka här

Det går även bra att boka via telefon. Kontakta oss på 08-665 10 35

Kontakta Triangelresor

Har du några frågor?
Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Telefon: 08-665 10 35
E-post: info@triangelresor.se

Besöksadress:
Sturegatan 40, 114 36 Stockholm