Design och arkitektur i Helsingfors

18 - 20 september    3 dagar    7.990:-


Följ med till Helsingfors för att utforska och njuta av nutida finsk design och arkitektur som blivit världsbegrepp. Aaltos böjträmöbler, naturinspirerat glas och Marimekkos tyger är formgivning vi alla känner igen. Vi ser modern arkitektur som biblioteket Ode, Kampens kapell och Tempelplatsens kyrka samt besöker museerna Kiasma och Amos Rex varvat med gallerier och designbutiker. Vi får också en intressant visning av Designmuseet.

Dag 1   Stockholm – Helsingfors
På Arlanda möter er vår reseledare. Vi flyger med SAS kl 12.15 och landar kl 14.10 på Helsingfors flygplats.

 

 

På rundturen med vår buss berättar lokalguiden om välkända byggnader som Riksdagshuset, Kampens Kapell
Uspenskijkatedralen och Domkyrkan. Men vårt fokus ligger på modern arkitektur alltifrån Aalto till det som är alldeles nybyggt.

 

Vi guidas interiört i Tempelplatsens kyrka ritad av bröderna Soumalainen. Kyrkan är cirkelformad med klippväggar och ett gigantiskt koppartak och 180 fönster som ger kyrkan en luftig atmosfär. Vi ser det senaste tillskottet av Finländsk arkitektur, Stadsbiblioteket, Ode, med sina böljande, mjuka former och fasad i gran.

Dessa första smakprov får oss att förstå att vårt grannland har en helt annan estetisk tradition och grundsyn på formgivning än vad vi har.

Vi bor på Hotel Albert som ligger centralt och i anslutning till Designdistriktet med promenadavstånd till våra besöksmål. Våra rum har WC, dusch och WiFi.

Vi installerar oss på hotellet och äter en gemensam middag under kvällen.

I resans pris ingår Helsinki Card och med det kan vi resa fritt med lokaltrafiken i centrala Helsingfors. Entréer till museer som nämns i programmet ingår och fler därtill.

 

 

Dag 2   Finsk design
Efter frukost går vi tillsammans bort till Sandvikens saluhall där vi på torget ser om vi kan hitta finska designföremål på loppmarknaden. Kanske vill man hellre besöka konstmuseet Sinebrychoff och se äldre internationell konst i familjen Sinebrychoffs hemmiljö.

Strax före kl 11.00 samlas vi för att gå den korta biten till Designmuseet där en svensktalande guide ger oss en inblick i hur Finland blev så framstående internationellt inom design och konsthantverk. Vi får höra om hur finsk design utgår från människan och som förutom estetik även beaktar miljö och funktion och hur den finska designen bl.a influerats av den nordliga naturen och landets markanta årtidsväxlingar. Guiden berättar om kända designers och deras verk som Aalto, Sarpaneva, Wirkkala, Toikka, Aarnio och Isola. Givetvis får vi också se de föremål som givit guldmedaljer och berömmelse under årens lopp.

Här finns tid att gå runt på egen hand och förslagsvis äta lunch på museets restaurang.

Med reseledaren fortsätter vi på en promenad genom det som kallas Designdistriktet. Tillsammans tittar vi in i butiker, gallerier och verkstäder med både de klassiska föremålen och det som formges idag.

På kvällen äter vi gemensam middag.

Dag 3   Kiasma och Amos Rex
Vi inleder dagen med en skön promenad i de närmsta omgivningarna och drar oss mot Kiasma – Museet för Nutidskonst i en klassiskt modern byggnad. Det motsvarar närmast Moderna Museet i Stockholm. När vi sett oss mätta på konsten på Kiasma går vi till Amos Rex som är ett nästan helt nytt konstmuseum och kulturellt centrum med unik arkitektur. Museet ligger under innergården till Glaspalatset som är en funkisbyggnad från 1930-talet. Det underjordiska museets lekfulla exteriör med sitt karaktäristiska böljande kupoltak och de snedställda, konformade ljusinsläppen, har blivit en populär samlings- och lekplats. I Amos Rex utställningsprogram ingår det nyaste av den ofta tekniskt experimentella samtidskonsten och samlingarna av främst finsk mellan-krigskonst från Amos Andersons museum.

Framåt eftermiddagen när vi besökt båda museerna, finns möjlighet att följa med reseledaren till klassiska Fazers Kafe för att, förslagsvis med en god bakelse, smälta dagens upplevelser.

Vi har gott om tid att på egen hand se vad vi inte tidigare hunnit med, då bussen från hotellet inte går förrän till kvällen.

Stockmanns – Helsingfors ikoniska varuhus har öppet till 18.00 på söndagen, för den som vill shoppa.

Vårt flyg avgår kl 21.45 och landar på Arlanda 21.45 (svensk tid).


Tillbaka till våra resor Boka här

Allt detta ingår:

  • Flyg Arlanda – Helsingfors t/r flyg- och flygplatsskatter
  • Helsingfors Card 72 timmar
  • Bussresor enligt program
  • Plats i dubbelrum
  • 2 Frukostar
  • 2 Middagar
  • Utflykter
  • Reseledarens tjänster

Pris: 7.990:-


Enkelrumstillägg: 1.100:-

Öppet köp t.o.m. 65 dagar före avresa!


Tag med giltigt pass!

Läs våra Resevillkor


Boka här

Det går även bra att boka via telefon. Kontakta oss på 08-665 10 35

Kontakta Triangelresor

Har du några frågor?
Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Telefon: 08-665 10 35
E-post: info@triangelresor.se

Besöksadress:
Sturegatan 40, 114 36 Stockholm


Vi har även resor till: