Krakow – den magiska kulturstaden

28 september - 1 oktober    4 dagar    9.750:-


Polens forna huvudstad är en av Europas vackraste städer och den medeltida stadskärnan verkar som hämtad ur sagornas värld med sina ståtliga byggnader, tinnar och torn. Under våra turer med lokalguide besöker vi slottet Wavel, Domkyrkan och ser Leonardo da Vincis berömda målning ”Damen med hermelinen”. En kväll går vi på en Chopinkonsert och en annan kväll bjuds vi på klezmermusik och middag i den judiska stadsdelen Kazimierz.

Dag 1   Stockholm – Krakow
Vår reseledare möter er på Arlanda. Vi flyger kl 10.30 direkt till Krakow med Norwegian, där vi beräknas landa kl 12.20.

På flygplatsen hälsar vår svensktalande guide oss välkomna och vår buss tar oss till en trevlig restaurang där vi äter lunch. Efteråt gör vi en panoramatur med buss genom Krakows olika stadsdelar. Vi ser stadsparken Blonia, som är känd för sina stora utomhusmässor som hölls här av påven Johannes Paulus II, stadsdelen Podgórze vars historia går tillbaka ända till stenåldern. Vi åker runt parken Planty som omgärdar den gamla historiska stadskärnan fram till Wavelkullen, med det berömda slottet på toppen.

Stadsrundturen avslutas vid Hotel Legend****, ett bra mellanklass-hotell, som ligger nära stadens charmiga kullerstensbelagda centrum. Alla rum är rökfria och har gratis Wi-Fi, kaffe/te, AC och värdeskåp.

Gemensam buffémiddag på hotellet.

 

 

Dag 2   Gamla stan och konsert
Idag fortsätter vi att bekanta oss med staden, som var Polens huvudstad fram till 1596. Vår svensktalande lokalguide tar oss med på en oförglömlig stadspromenad i de välbevarade historiska kvarteren innanför murarna. Vi besöker slottet Wavel och ser de kungliga privata våningarna, som är fyllda med vackra detaljer och utsmyckningar från gotiken och renässansen.
Härifrån regerades landet i århundraden. I modern tid har det varit residens för Polens president och under andra världskriget bostad åt Nazitysklands generalguvernör. Intill slottet ligger Katedralen, där flera av Polens kungar krönts och ligger begravda, bl.a. Sigismund Vasa som var kung över både Polen och Sverige.

Promenaden tar oss vidare till Rynek Główny, Marknadstorget, med den berömda Tyghallen – ett 1300-talsvaruhus där man idag kan köpa typiska polska produkter och traktens konsthantverk. Här finns också ett konstmuseum med framförallt polsk 1800-talskonst. Under byggnaden ligger ett interaktivt historiskt museum över Krakows historia. Här kan man se hur livet såg ut på 1000 – 1200 talet med hjälp av hologram och 3D-modeller.

Mitt över torget ligger Mariakyrkan som med sina tvillingtorn är ett av Krakows mest kända landmärken. Vi lyssnar på lurblåsaren som varje jämnt klockslag blåser en fanfar från kyrkans högsta torn, för att minnas den gång då lurblåsaren räddade Krakow från invasion. Vi äter gemensam lunch och därefter är eftermiddagen fri för egna strövtåg.

Runt Stora torget ligger trevliga caféer och restauranger där man kan ta en paus och äta en bit mat, medan man tittar på folklivet. Ofta uppträder ”levande statyer” och musikanter.

Middag på egen hand. Reseledaren ger gärna tips på restauranger.

På kvällen går vi på konsert med musik av Frédéric Chopin, Polens mest berömda kompositör.

 

 

Dag 3   Krakow
Vår lokalguide och buss möter oss för ännu en spännande dag i denna ståtliga stad. Vi börjar med ett besök på det nyinvigda Czartoryskimuseet. Här hittar vi bl.a. den berömda målningen ”Damen med hermelinen” av Leonardo da Vinci. Ett unikt konstverk i samma klass som ”Mona Lisa” i Louvren.

Vi fortsätter med en promenad till Jagellonska universitetet, ett av Europas äldsta. Här har många prominenta herrar studerat, som astronomen Nicolaus Copernicus och påven Johannes Paulus II. Vi ser den vackra innergården i renässansstil.

Vår lunch serveras strax intill på en trevlig restaurang. Vi fortsätter med buss och till fots till platsen där Schindlers emaljeringsföretag låg. Numer finns här ett upplevelse museum som berättar om livet för invånarna i Krakow strax före, under och efter första världskriget. Vi får en inblick i vanliga människors förhållanden på ett mycket påtagligt sätt.

Avslutningsmiddagen serveras till tonerna av traditionell judisk folkmusik med snabba rytmer och östeuropainfluenser på en klezmerrestaurang.

 

 

Dag 4   Krakow – Stockholm
På morgonen har vi tid på egen hand för de sista inköpen eller för en promenad bland gränderna runt Marknadstorget eller i trädgårdsringen Planty som omgärdar gamla stan.

Vi äter gemensam lunch på hotellet och åker därefter buss till den pittoreska judiska stadsdelen Kazimierz som tidigare var en egen stad. Stadsdelen har sedan 1500-talet haft en stark judisk prägel och blev ett viktigt kulturellt centrum.

Vi flyger med Norwegian kl 19.40 direkt till Arlanda där vi beräknas landa kl 21.30.


Tillbaka till våra resor Boka här

Allt detta ingår:

 • Flyg Stockholm – Krakow t/r
 • Flyg- och flygplatsskatter
 • Bussresor enligt program
 • Plats i tvåbäddsrum
 • 3 Frukostar
 • 4 Luncher
 • 1 Middag
 • 1 Middag med Kletzmermusik
 • Chopinkonsert
 • Entréer och visningar
 • Svensktalande lokalguide
 • Reseledarens tjänster

Pris: 9.750:-


Enkelrumstillägg: 1.495:-

Öppet köp t.o.m. 65 dagar före avresa!


Tag med pass som är giltigt 6 månader efter resans hemkomstdag!

Läs våra Resevillkor


Boka här

Det går även bra att boka via telefon. Kontakta oss på 08-665 10 35

Kontakta Triangelresor

Har du några frågor?
Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Telefon: 08-665 10 35
E-post: info@triangelresor.se

Besöksadress:
Sturegatan 40, 114 36 Stockholm


Vi har även resor till: