Kultur, mat och vin i vackra Piemonte

20 - 25 maj    6 dagar    12.250:-


Följ med oss till vackra Piemonte med gröna kullar täckta av vinodlingar och snöklädda alper i fjärran. Vi bor i Asti omgivet av några av Italiens bästa vindistrikt som Barolo, Barbaresco och inte minst det mousserande vinet från Asti. Vi upptäcker Turin med sina kungliga palats, ståtliga paradgator och unika egyptiska museum. Våra utflykter går till välbevarade medeltida byar, traditionella vingårdar och till den vackra staden Alba.

Dag 1   Stockholm – Asti
Kl 09.25 avgår direktflyget med SAS från Arlanda till Milano där vi beräknas landa kl 12.05. På flygplatsen möts vi av vår svensktalande reseledare och Italienkännare Marie Steenstrup. Marie är utbildad sommelier med stort intresse för mat och vin, och känner regionen väl.

På eftermiddagen ankommer vi till Asti där vi bor nära dess historiska centrum på Hotel Palio****, ett litet hotell med alla bekvämligheter. Alla rum har WC, dusch/bad, kassa-skåp, TV och WiFi.  Vårt hotell har en välrenommerad restaurang där vi äter en välsmakande fyrarätters middag och ytterligare tre kvällar.

Vi gör en stadspromenad i det pittoreska Asti för att bekanta oss med stadens centrum. Staden grundades under romartiden och är känd för sin hästkapplöpning “il Palio” och sitt mousserande vin– Asti Spumante.

Asti har många vackra byggnader från olika tidsepoker och här finns trevliga gågator med små butiker, barer och restauranger.

Dag 2   Alba
Denna morgon beger vi oss till nästa sevärda stad – Alba. Vi inleder med en gemensam promenad genom staden med sina många bevarade medeltida torn. Vi flanerar genom små gränder och passerar vackra torg med sevärda byggnader.

Huvudgatan Vittorio Emanuele kantas av palats i renässans- och jugendstil och vid Piazza Duomo finns två av Albas vackraste byggnader, domkyrkan San Lorenzo från 1400-talet och Palazzo Comunale. Dagens program för oss vidare till en vingård där vi serveras en lätt lunch med gårdens egna produkter, så som bröd, salami, ost och dessert. Vi avsmakar även fyra olika viner, bl.a. Barolo och Moscato.

Vi reser vidare till Piemontes kanske mest kända utsiktsplats – “Belvedere di la Morra”. Det är väl värt att gå uppför den branta backen för att få se den storslagna utsikten.

På eftermiddagen är vi tillbaka i Asti och har lite ledig tid före middag.

Gemensam middag på hotellet.

Dag 3   Fri dag i Asti
Idag har vi en ledig dag i Asti. Förslagsvis börjar man med vecko- marknaden, strax intill hotellet på Piazza Campo del Palio. Här hittar vi närodlade livsmedel, kläder, keramik, lädervaror och annat lokalproducerat. I Asti finns förutom alla intressanta byggnadsverk, mängder med trevliga butiker och flera museer som är värda att besöka som t.ex. Palazzo Mazzetti, ett ståtligt palats, som idag också är ett konstmuseum. Marie hjälper till med idéer och förslag.

På kvällen samlas vi igen för att inta en gemensam middag på någon av stadens många trevliga restauranger.

Dag 4   Turin
Inte långt ifrån Asti, vid foten av Alperna och vid stranden av floden Po, ligger staden Turin. Barocken har satt sin prägel på dess centrum och här finner vi många fina gamla palats, eleganta gågator och förnämliga torg.

Turin var Piemontes huvudstad och efter Italiens enade år 1861, landets första huvudstad. I modern tid har industri och design kommit att utgöra livsnerven i staden, särskilt som Fiat har sin hemvist här. I samband med Vinterolympiaden 2006 genomgick staden en renovering som återgav den mycket av sin forna elegans. Vi gör ett guidat besök på Egyptiska museet som anses vara det viktigaste egyptologiska museet utanför Egyptens gränser. Engelsktalande guide.

Lunch på egen hand. Marie hjälper till med restaurangförslag.

Vi gör en promenad genom stadens pampiga centrala delar, där vi beskådar de olika kungliga palatsen och paradgatorna. Promenaden avslutas på Piazza San Carlo, vid något av de eleganta caféerna som kantar torget.

Vi serveras en ”Merenda Reale”, som är ett eftermiddagsmål med varm choklad med småkakor – en tradition som uppstod på slottet i Turin.

På kvällen är vi tillbaka i Asti och äter gemensam middag på hotellet.

Dag 5   Dag i vinets tecken
Ännu en dag i det böljande vackra landskapet Piemonte. Vi börjar med ett besök i den lilla byn Barbaresco och stannar till för en promenad upp till det medeltida utsiktstornet, tillika byns symbol. Vi kikar även in i den lilla men mycket speciella kyrkan.

Genom bördiga vinodlingar fortsätter vi till slottet Grinzane Cavour som ligger mycket vackert på en höjd med en fantastisk utsikt. Slottet är ett av Piemontes viktigaste monument och det sägs att det var här som nationen Italien skapades år 1861. Slottet inhyser också ett Enotek, här kan man mot en avgift prova och köpa vin. Alla Piemontesiska vinerna är representerade och det finns även olika lokala matprodukter.

Längs slingrande vägar fortsätter vi mot byn Barolo, känt för sitt prestigevin. Här serveras vi en rustik och traditionell lunch. Vi hinner också med en liten promenad för att bekanta oss med byn och njuta av miljön med de karaktäristiska medeltida stenhusen.

Sista besöket för dagen gör vi i byn Fontanafredda, på en vingård som en gång i tiden ägdes av Italiens första kung, Viktor Emanuel II. Vi gör ett besök i vinkällaren och får prova på ett glas uppfriskande mousserande rosévin.

På kvällen är vi tillbaka i Asti och äter gemensam middag på hotellet.

Dag 6   Asti – Stockholm
På morgonen reser vi mot Milano där vårt direktflyg med SAS avgår kl 13.00 från flygplatsen Linate med ankomst Arlanda kl 15.40.


Tillbaka till våra resor Boka här

Allt detta ingår:

  • Flyg Arlanda – Milano t/r
  • Bussresor enligt program
  • Plats i tvåbäddsrum
  • 5 Frukostar
  • 2 Luncher
  • 5 Middagar
  • 2 Vinprovningar
  • Visningar
  • Entréer
  • Reseledarens tjänster

Pris: 12.250:-


Enkelrumstillägg: 1.100:-

Öppet köp t.o.m. 65 dagar före avresa!


Läs våra Resevillkor


Boka här

Det går även bra att boka via telefon. Kontakta oss på 08-665 10 35

Kontakta Triangelresor

Har du några frågor?
Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Telefon: 08-665 10 35
E-post: info@triangelresor.se

Besöksadress:
Sturegatan 40, 114 36 Stockholm


Vi har även resor till: