Kultur och design i tyska städer

Berlin – Wittenberg – Wörlitz – Dessau – Potsdam

28 september - 2 oktober    5 dagar    12.990:-


Följ med till fyra tyska städer, var och en med sin unika charm. I Berlin möts vi av Europas kanske mest dynamiska huvudstad, fylld av 1900-talets historia. I Potsdam får vi se Tysklands Versailles med palats och trädgårdar, i Wittenberg är det renässansen och Luther som dominerar. På Bauhaus i Dessau ser vi funktionalismens vagga.

Dag 1   Berlin – Wittenberg
Vi flyger från Arlanda kl 08.55 med SAS till Berlin där vi beräknas landa kl 10.25. Här möts vi av vår omtyckta svensktalande reseledare Rainer Schwenke som kommer att guida oss genom Tysklands kultur och historia under vår resa. Med vår buss åker vi till Wittenberg, som på 1500-talet var ett intellektuellt och kulturellt centrum i Europa.

 

 

Vid framkomsten äter vi gemensam lunch och gör därefter en stadspromenad då vi bl.a. får höra vad som hände när Luther spikade upp sina teser på slottskyrkans port. Vi ser många av stadens intressanta sevärdheter som det vackra renässanstorget och universitet. Vi besöker Martin Luthers hem där han bodde med sin familj och som blev en viktig mötesplats under reformationen. I målaren Lucas Cranachs hus får vi veta allt om denna spännande tid, när Olaus Petri och de andra stora reformationskrafterna i Europa samlades i Wittenberg och studerade Luthers idéer.

Vi bor på Best Western Soibelmanns Lutherstadt Wittenberg****, som ligger vid en gågata i gamla stan. Ett charmigt, rökfritt hotell med gratis Wi-Fi på rummen.

Gemensam middag.

Dag 2   Wörlitzer Park & Bauhaus
Idag gör vi en utflykt till det närbelägna trädgårdsriket Wörlitzer Park, Det är ett stort område med flera sammanhängande landskapsparker anlagda på 1700-talet enligt engelsk modell. Området ligger vackert beläget vid en biflod till Elbe. Området är upptaget på UNESCO’s världsarvslista. Ett stenkast därifrån ligger slottet Wörlitz, som är Tysklands första klassicistiska slottsbyggnad.

Här får vi visning av slottet och parken som med små bäckar, floder och sjöar bildar en romantisk inramning med lusthus och orangerier.

 

 

Efteråt äter vi lunch i närheten.

Strax intill ligger staden Dessau, huvudort för den berömda Bahausstilen, som är en föregångare till funktionalismen. Bauhausskolan för konst, design och arkitektur grundades av arkitekten Walter Gropius 1919 och tvingades stänga 1933 då nazisterna tog makten i landet. Vi besöker den gamla skolan som idag är ett museum fyllt med föremål ur denna avantgardiska stil. Säkert finns flera föremål som vi känner igen från våra egna hem.

Vi återvänder till Wittenberg på kvällen. Idag ingår inte middag men Rainer ger förslag och bokar gärna upp en trevlig restaurang för den som önskar.

 

 

Dag 3   Potsdam – Berlin
På morgonen lämnar vi vårt hotell och reser mot Potsdam. Där besöker vi slottet Sanssouci som räknas som ett av de främsta och bäst bevarade rokokobyggnaderna i Tyskland. Här får vi en visning och höra om Fredrik den Store och hans tid. Vi tar en promenad i den fantastiska parkanläggningen som är anlagd enligt franskt mönster. Den är 500 ha stor och fylld med intressanta paviljonger, lustslott och fontäner.

Vi får lite fri tid för lunch i centrala Potsdam, i de mysiga holländska kvarteren, som byggdes på 1700-talet i holländsk stil för att de holländska invandrarna skulle känna sig hemma.

Härnäst står en båttur på programmet. Potsdam ligger i ett sjö- och flod-landskap, så för att se parklandskapet med sina lustslott och tempel, gör man det bäst från vattnet i en båt.

Vi lämnar Potsdam och åker den korta sträckan till Berlin. På vägen passerar vi Glienicker Brücke – gränsbron mellan Västberlin och Östtyskland, där flera tillfångatagna spioner utväxlades under det kalla kriget.

Vi checkar in på Media hotel**** som ligger i hjärtat av Berlin, direkt på shoppinggatan Kurfürstendamm.
Rummen har Hollywoodtema och är ljudisolerade. Före middagen gör vi en panoramatur med buss. Vi får höra om stadens spännande historia och dess förvandling till en av de hetaste kulturmetropolerna i Europa. Vi ser bl.a. ser Riksdagen, Brandenburger Tor, paradgatan Unter den Linden, Domkyrkan och Museiön. Turen avslutas vid Berlins vackraste torg Gendarmenmarkt, där vi äter en gemensam middag.

Dag 4   Berlin
Idag möter vi både det gamla och nya Berlin tillsammans med vår guide, vi gör stopp vid checkpoint Charlie, Holocaust-monumentet, och Alexanderplatz med det berömda TV-tornet.
I nyrenässansbyggnaden Gropius Bau besöker vi en konstutställning.

Fri eftermiddag med tid för lunch Reseledaren kan ge tips och ideér.

På kvällen återsamlas vi för gemensam avslutningsmiddag.

Dag 5   Berlin – Stockholm
Efter tidig frukost på hotellet tar oss bussen till flygplatsen Berlin Tegel. Vi flyger med SAS kl 09.50 och beräknas landa i Stockholm kl 11.25.


Tillbaka till våra resor Boka här

Allt detta ingår:

  • Flyg Stockholm – Berlin t/r
  • Flygskatt, flygplatsskatter
  • Bussresor enligt program
  • Plats i tvåbäddsrum
  • 4 Frukostar
  • 2 Luncher
  • 3 Middagar
  • Båttur i Potsdam
  • Utflykter, entréer och visningar
  • Reseledarens tjänster

Pris: 12.990:-


Enkelrumstillägg: 1.890:-

Öppet köp t.o.m. 65 dagar före avresa!


Läs våra Resevillkor


Boka här

Det går även bra att boka via telefon. Kontakta oss på 08-665 10 35

Kontakta Triangelresor

Har du några frågor?
Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Telefon: 08-665 10 35
E-post: info@triangelresor.se

Besöksadress:
Sturegatan 40, 114 36 Stockholm