Kultur och natur i tyska Sachsen-Thüringen

Dresden, Leipzig, Weimar, Wittenberg och Spreewald

2 - 6 september    5 dagar    11.770:-


Dresden är en av Europas vackraste barockstäder. Vi får höra om stadens historia och besöker Zwingerpalatset med dess förnämliga konstsamling. Vi går i Goethes fotspår i Weimar och bor i Leipzig. Wittenberg och dimman i Lützen står också på programmet. Vi gör en båttur i det natursköna deltalandskapet Spreewald samt provar viner på en vingård.

Dag 1   Spreewald – Leipzig
Vi flyger från Arlanda kl 08.50 med SAS till Berlin Tegel där vi beräknas landa kl 10.20.

Här möts vi av vår omtyckta svensktalande reseledare Rainer Schwenke som kommer att guida oss genom Tysklands kultur och historia under vår resa.

Med vår buss åker vi till världsarvet Spreewald, ett av Europas mest fascinerande landskap med ett inlandsdelta som genomkorsas av 1000 km vattenvägar.

Vid framkomsten till Lübbenau äter vi lunch och gör därefter en båttur på slingrande kanaler i Spreewald då vi upplever den unika miljön som bjuder på vacker natur med sällsynta djur och växter.

Färden går vidare mot Leipzig där vi bor centralt på Best Western Hotel Leipzig, ett bra medelklasshotell där alla rum har WC och dusch. Här har vi nära till sevärdheter, shopping, kaféer och restauranger.

Gemensam middag på hotellet.

Dag 2   Leipzig

Efter frukost gör vi en stadspromenad i Leipzig med svensktalande lokalguide som berättar om staden och dess spännande historia. Vi ser historiska platser, ståtliga kyrkor, historiska monument och vackra stadsdelar. Leipzig har en stor musikalisk tradition med namn som Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn-Bartholdy och Richard Wagner. Under vår promenad besöker vi Thomaskyrkan där Bach arbetade. Han var även verksam i Nikolaikyrkan som också spelade en viktig roll i ”den fredliga revolutionen” som ledde till Tysklands återförenande.

Vi äter gemensam lunch och får eftermiddagen till eget förfogande.

Leipzig är en levande, lummig och grön stad med många trevliga parker som man kan besöka. Här finns också de tre Grassimuseerna för; musik-instrument, brukskonst och etnologi. Leipzig var under 1970 – 1980-talen ett konstnärscentrum och för den konstintresserade kanske Museet för Bildkonst kan vara värt ett besök. Här visas verk av lokala konstnärer.

Det finns goda möjligheter för shopping i stadens trevliga arkader och passager eller i den praktfulla tågstationen, en av Europas största, som också är ett stort shoppingcenter.

Middag på egen hand eller tillsammans med reseledaren på någon av stadens många trevliga restauranger.

 

 

Dag 3   Dresden
Idag går färden till Sachsens huvudstad Dresden. Staden var känd som Nordeuropas Florens och Elbes Venedig innan de allierade bombade staden i slutet av andra världskriget och mycket av denna magnifika stad förstördes. Sedan dess har man lyckats återställa det mesta av stadens tidigare prakt och Dresden anses idag vara en av Europas vackraste barockstäder.

Vi gör en stadsrundtur med lokalguide och får höra om stadens historia och se dess arkitektoniska mästerverk som Katedralen med sin utsirade fasad och Semperoperans palatsliknande byggnad som ligger invid floden Elbe. Vi besöker Frauenkirche som efter 1945 års bombningar låg i spillror i mer än 50 år. Efter ett långvarigt återuppbyggnadsarbete har kyrkan äntligen återfått sin forna glans.

I Zwingerpalatset med sin berömda konstsamling, som brukar jämföras med Louvrens i Paris och Eremitagets i S:t Petersburg, ser vi flera konstnärliga höjdpunkter som ”Sixtinska madonnan” av Raphael, Giorgiones ”Sovande Venus” och Tizians ”Zinsgroschen”. Givetvis finns här även många andra mästerverk av konstnärer som Rembrandt, Cranach, Holbein och van Eyck. Man har också en Kunstkammer från 1500- och 1600-talet med föremål av ädelstenar, pärlor, glas och elfenben.

Lunch på egen hand och tid för egna strövtåg i staden, innan vi beger oss tillbaka mot Leipzig.

Gemensam middag på hotellet.

Dag 4   Weimar – Lützen
Efter frukost åker vi till Lützen, den plats där svenska trupper stred mot den kejserliga armén 1632 och Gustav II Adolf stupade i dimman.

Efter en kortare stopp i Lützen går färden vidare mot Weimar, ett centrum för tysk kulturhistoria och av många betraktad som en av landets vackraste städer. Här levde och verkade bland andra författarna Goethe och Schiller samt kompositören Franz Liszt som hade sin mest produktiva tid här. I Weimar grundades också den progressiva konst- och designskolan Bauhaus 1919.

Tillsammans med vår lokalguide gör vi en stadsvandring till fots där vi får höra om och uppleva denna gemytliga stad på bästa sätt. Vi får även en visning av Goethes hus och har sedan tid att på egen hand njuta av staden och hitta ett trevligt kafé eller en restaurang att äta lunch på.

Under återresan färdas vi genom ett av Tysklands största vindistrikt och avrundar dagen passande med ett besök på en vingård där vi får avnjuta lokalt producerat vin och en välsmakande middag.

Dag 5   Leipzig – Wittenberg
Med buss åker vi till Wittenberg som på 1500-talet var ett betydande intellektuellt och kulturellt centrum i Europa. Staden är för evigt förknippat med prästen Martin Luther, som anses vara den man som startade reformationen. Under vår stadspromenad får vi höra om vad som hände när han spikade upp sina 95 teser på porten till slottskyrkan.

Vi ser även flera av stadens andra sevärdheter, som huset där konstnären Lucas Cranach d.ä. verkade. Han var en personlig vän med Martin Luther och många av hans träsnitt var avsedda att tjäna den protestantiska rörelsen. Vi ser också universitet i Wittenberg där Olaus Petri studerade, Sveriges kanske främsta reformator.

Vi äter lunch på en trevlig restaurang innan vi åker till flygplatsen i Berlin.

Vårt flyg med SAS avgår kl 16.40 från Berlin Tegel och ankommer Arlanda kl 18.15.


Tillbaka till våra resor Boka här

Allt detta ingår:

  • Flyg Arlanda – Berlin t/r
  • Bussresor enligt program
  • Plats i dubbelrum
  • 4 Frukostar
  • 3 Luncher
  • 3 Middagar
  • 1 Vinprovning
  • Utflykter och entréer
  • Lokalguider
  • Reseledarens tjänster

Pris: 11.770:-


Enkelrumstillägg: 1.350:-

Öppet köp t.o.m. 65 dagar före avresa!


Tag med pass som är giltigt 6 månader efter resans hemkomstdag!

Läs våra Resevillkor


Boka här

Det går även bra att boka via telefon. Kontakta oss på 08-665 10 35

Kontakta Triangelresor

Har du några frågor?
Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Telefon: 08-665 10 35
E-post: info@triangelresor.se

Besöksadress:
Sturegatan 40, 114 36 Stockholm


Vi har även resor till: