Kultur och natur på Höga Kusten!

18 - 21 juli    4 dagar    6.750:-


Upplev sommaren på Höga Kusten! Kombinationen av kustnära berg, djupa skogar och en vacker skärgård, gör detta till ett av Sveriges mest unika naturområden. Vi gör en härlig båttur till vackra Ulvön, besöker en silversmed, får visning av Hans Hedbergs museum samt är med om en trevlig visafton med musik av Evert Taube och Bellman. Vi åker till Skeppsmalens fiskeläge och Naturum Höga Kusten samt njuter av god mat.

Dag 1   Stockholm – Örnsköldsvik
Avresa den 18 juli kl 08.30 från Cityterminalen i Stockholm. Förmiddagskaffe dricker på Gävlebro och på Svartviks herrgård strax söder om Sundsvall får vi en god lunchbuffé.

I Bollstanäs besöker vi Ytterlännäs gamla kyrka, vars äldsta delar är från 1200-talet. Här får vi visning och får se fantastiska kalkmålningar. I ladan bredvid dricker vi vårt eftermiddagskaffe.

På kvällen är vi framme i Örnsköldsvik där vi ska bo tre nätter på Elite Hotell Plaza, som ligger centralt vid hamnen. Alla rum har WC, dusch, TV, WiFi och hårtork.
Dubbelrummen har en 200 cm bred grandlit men med två täcken.

Gemensam middag i hotellets restaurang. Om vädret tillåter kan middagen serveras på uteserveringen.

Dag 2   Kryssning till Ulvön
Vi får visning av Hans Hedbergs museum som ligger vid hotellet. Den internationellt kände keramikern föddes strax utanför Örnsköldsvik, men var under större delen av sitt liv, bosatt i Biot på franska Rivieran. Han fascinerade människor över hela världen med sina gigantiska fruktskulpturer i stengods med vackra och färgrika glasyrer. Hans stora äpplen, ägg och pumpor finns representerade i ett stort antal museer och privata samlingar.

Vi tar bussen söderut till Docksta där vi kliver ombord på m/s Kusttrafik och får njuta av en härlig kryssning genom den vackra, norrländska skärgården. Vi kommer till Ulvön som en gång var Höga Kustens största fiskeläge och kanske mest känt för sin surströmmingstillverkning. Det sista salteriet lades ner 1983 men den gamla miljön och atmosfären finns kvar.

Naturen är vacker med underbara strövområden och solvarma klippor.
Från hamnen kan man promenera upp till Lotsberget och njuta av utsikten över fiskeläget och Höga Kusten.
Man kan också göra ett besök i Ulvö kapell med vackra tak- och väggmålningar.
Vi äter vi en god skärgårdsbuffé med havets läckerheter på Ulvö hotell, vid ankomsten till ön.

På eftermiddagen tar vi båten tillbaka till fastlandet där vi stiger av vid Mjällomlandet. Vår buss tar oss till byn Salsåker där vi besöker silversmeden Sigbritt Mann i hennes smedja där hon berättar om sitt arbete och konstnärsskap.
– ”Silver är ett fantastiskt material som går att använda i så många olika sammanhang. För mig innebär arbetet med silver en underbar kombination av konstnärligt och hantverksmässigt arbete. Jag formger och tillverkar allt från smycken, till större silverföremål för t.ex. kyrkor. För att skapa spännande kontraster och uttryck kombinerar jag ofta silvret med andra metaller eller material.”

På Gårdsbutiken i Nordingrå äter vi middag på restaurangen som är omnämnd i ”White guide”. Därefter kan vi njuta av sång och musik av Evert Taube och Bellman, ett evenemang av Höga Kusten Opera.

Dag 3   Skeppsmalen – Skulebergets nationalpark
Vi åker längst ut i skärgården till det välbevarade fiskeläget Skeppsmalen. Vår lokalguide berättar om hur det var att leva här förr i tiden. Här finns ett surströmmingsmuseum och i båthuset visas en utställning, om hur båtar och fiskemetoder har sett ut genom tiderna.

På vackra vägar åker vi vidare till Sidensjö och Brynge Kulturområde.
Här äter vi en god lunch med lokala råvaror tillagade av Barbro Uhlin som arbetar som matkreatör.

Därefter får vi en guidning av kultur-reservatet som har en välbevarad samling byggnader som minner om bygdens begynnande industrialisering i början av 1700-talet. Då var linhanteringen grunden för bygdens välstånd och man utvecklade olika maskiner som skulle förenkla linberedningen. Dessa var till att börja med drivna med en ”hästvandring” men snart kom man på att vatten kunde driva de olika maskinerna.
Här finns såghus, linloge, smedja och arbetsbostad. Dessutom finns här konst och hantverk.

På eftermiddagen åker vi söderut till Skulebergets nationalpark, där man bättre än någon annanstans, tydligt kan se landhöjningens inverkan på landskapet sedan istiden. Linbanan till bergets topp har stängts på grund av underhåll, men vi får istället en intressant visning av Naturum Höga Kusten.

Vi åker vidare till kalottberget Nylandsruten, där bergets översta del aldrig varit under havsytan efter att inlandsisen smält bort. Här har vi möjlighet att göra en kortare promenad till ett entrédäck och därefter fortsätta 800 meter på rullstolsanpassad gångväg till en utsiktsplats som ligger ca 300 meter över havet och som bjuder på milsvid utsikt vid klart väder.

Middag på hotellet.

Dag 4   Höga Kustenslingan
Efter en god frukostbuffé lämnar vi Örnsköldvik och åker söderut på delar av Höga Kustenslingan, listad som en av Sveriges vackraste vägar. På färden upplever vi höga berg, djupa dalar, fiskelägen och idylliska byar. Vi stannar vid Hornöberget, där man har en fantastisk utsikt över Ångermanälven och Högakustenbron, som är en av världens längsta hängbroar.

På Restaurang Grankotten på Norra berget i Sundsvall serveras vår lunch och eftermiddagskaffe dricker vi i närheten av Gävle.

Vi beräknas vara åter i Stockholm vid 20-tiden.

 


Tillbaka till våra resor Boka här

Allt detta ingår:

 • Bussresor
 • Plats i tvåbäddsrum
 • 3 Frukostar
 • 4 Luncher
 • 3 Middagar
 • 3 Kaffemål
 • Båttur till Ulvön
 • Linbanefärd Skuleberget
 • Utflykter, visningar, entréer
 • Biljett Höga Kusten Opera
 • Reseledarens tjänster

Pris: 6.750:-


Enkelrumstillägg: 1.190:-

Öppet köp t.o.m. 65 dagar före avresa!


Läs våra Resevillkor


Boka här

Det går även bra att boka via telefon. Kontakta oss på 08-665 10 35

Kontakta Triangelresor

Har du några frågor?
Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Telefon: 08-665 10 35
E-post: info@triangelresor.se

Besöksadress:
Sturegatan 40, 114 36 Stockholm


Vi har även resor till: