Sommardagar på Öland

29 juni – 1 juli    3 dagar    5.570:-


I vacker midsommartid får vi uppleva solens och vindarnas ö med dess säregna och vackra natur. Vi besöker Sollidens slott med trädgårdar och utställningarna ”Kungliga somrar” samt Bertil Valliens glasutställning ”Gatekeeper” som visas i engelska parken.
Vi kommer också till Himmelsberga kulturreservat, Carl Malmstens Capellagården och Paradisverkstan. Vi bor på trevliga Hotel Skansen**** i Färjestaden.

Dag 1     Stockholm – Öland

Avresa tisdagen den 29 juni kl 09.00 från Cityterminalen i Stockholm. Vi gör ett kort stopp i Stavsjö och fortsätter kustvägen söderut. Strax utanför Valdemarsvik äter vi en god lunch.

Från Ölandsbron kan vi njuta av utsikten över Kalmarsund och strax därefter kommer vi till Paradisverkstaden, känt för sin keramik inspirerad av naturens former.

Paradisverkstaden ligger vackert med utsikt över strandängarna och Kalmarsund. Här får vi en rundvisning då man berättar om tillverkningen och designen av keramiken.

Strax intill vårt hotell ligger Paradisverkstadens andrahandssortering.

Vi bor på Hotel Skansen som ligger i en grönskande park och på gångavstånd till stranden och hamnen. Det är ett familjeägt hotell känt för sin goda mat. I salongen står alltid kaffe och en liten kaka framdukat för hotellgästernas trevnad. Hotellet innehar Guinness rekord för ”Världens största whiskysortiment” sedan 2018 med 1179 sorter!

I trädgården finns en uppvärmd utomhuspool (20 – 23°) och jacuzzi .

Rummen har WC, bad/dusch, TV och gratis WiFi.

På kvällen får vi en välkomstdrink och tvårätters middag på hotellet.


Dag 2   Rundtur på Öland

Vi åker till den östra sidan av Öland, över Stora Alvaret, ett c:a fyra mil långt och drygt en mil brett område, med en säregen och unik natur.

På vägen passerar vi raden av väderkvarnar i Lerkaka innan vi kommer till Himmelsberga kulturreservat, inbäddat i härlig grönska. Här har man bevarat en dubbel radby med gårdsmiljöer från 1700- och 1800-talen som ger oss en bra bild av hur livet på gårdarna såg ut.

Vi får en intressant visning och tid att gå runt på egen hand.

I museiodlingarna växer äldre kulturväxter som Ölandsvete och andra idag ovanliga köksväxter.

Det finns även en modern konsthall i en av ladugårdsbyggnaderna, en handelsbod och kaffestuga.

Vi fortsätter till kungafamiljens sommarresidens Solliden. Slottet byggdes 1906 som sommarslott till drottning Victoria.

Vi äter lunch på Kaffetorpet och får därefter visning av parken med sina olika trädgårdar som så här i slutet av juni blommar vackert. Här finns en engelsk trädgård med ett imponerande tulpanträd samt ett rosarium och en italiensk trädgård.

Bertil Vallien, en av världens främsta glasformgivarare, presenterar sin första riktiga ”Open Air” utställning i engelska parken på Solliden, Med utställningen ”Gatekeeper”, presenterar han resultatet av ett långvarigt konstnärligt experimenterade på ett unikt sätt under bar himmel.

Vi får också tid att titta in i Slottsboden och Paviljongen där man visar fotoutställningen ”Kungliga somrar” om Carl XVI Gustafs liv på Sollidens Slott. Den innehåller även privata bilder från Kungafamiljens fotoalbum.

Tvårätters middag på hotellet.

Dag 3   Capellagården

Efter frukost åker vi till Vickleby där vi får en visning av Capellagården, en vacker ölandsgård som huserar möbeldesignern och pedagogen Carl Malmstens skola för gestaltande
arbete inom keramik, möbel, textil och trädgård. Malmsten brann för att utveckla skolor där praktiken kom i första rummet och teorin i det andra. På Capellagården skulle Malmsten förverkliga sin pedagogiska livsdröm: att ta hand om den intelligens han visste fanns i vissa människors händer.

Vi får höra om gårdens intressanta historia, om de idéer som Malmsten hade om alternativa pedagogiska metoder.
På sommarutställningen kan vi se studenternas alster inom möbel, keramik och textil.

Vi får också uppleva den fantastiska trädgården med allt från örtagård till variationsrik ros- och prydnadsträdgård som blommar vackert i juni. Hantverks- och trädgårdsbutik och kafé finns också. Bättre avslutning på en Ölandsresa kan man nog inte få.

Därefter lämnar vi Öland och njuter återigen av utsikten från Ölandsbron.

På Gränsö Slott i Västervik i anrik slottsmiljö serveras vi lunch med råvaror från regionen som bas.
I Stavsjö dricker vi eftermiddagskaffe och vi beräknas vara åter på Cityterminalen vid 20-tiden.

Covid-19 kan komma att påverka resan och ändringar av programpunkter kan behöva göras.


Tillbaka till våra resor Boka här

Allt detta ingår:

  • bussresor
  • plats i dubbelrum
  • 2 frukostar
  • 3 luncher
  • 2 middagar
  • 1 kaffemål
  •  visningar
  • utflykter och entréer
  •  reseledarens tjänster
     Enkelrumstillägg: 870:-

Pris: 5.570:-


Utskriftsvänlig PDF  

Öppet köp på resan fram

t.o.m. 45 dagar före avresan.


Läs våra Resevillkor


Boka här

Det går även bra att boka via telefon. Kontakta oss på 08-665 10 35

Kontakta Triangelresor

Har du några frågor?
Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Telefon: 08-665 10 35
E-post: info@triangelresor.se

Besöksadress:
Sturegatan 40, 114 36 Stockholm