Försommar på Öland – solen och vindarnas ö

7 – 10 juni    4 dagar    7.990:-


I vacker försommartid upplever vi solens och vindarnas ö med dess säregna och vackra natur. Vi gör en naturvandring vid Ottenby med naturguide, besöker Sollidens slott med trädgårdar och ser sommarens utställningar. Vi kommer också till Capellagården, VIDA konsthall och Paradisverkstaden. Vi bor på trevliga Hotell Skansen**** i Färjestaden.

Resan är fullbokad.

Det går att ställa sig på väntelista.

Dag 1     Stockholm – Öland

Avresa tisdagen den 7 juni kl 09.00 från Cityterminalen i Stockholm. Vi gör ett kort stopp vid Nyköpingsbro och fortsätter kustvägen söderut. Strax utanför Valdemarsvik äter vi en god lunch.

Från Ölandsbron kan vi njuta av utsikten över Kalmarsund och strax därefter kommer vi till Paradisverkstaden, ett keramiskt centrum, som ligger vackert med utsikt över strandängarna och Kalmarsund.

Här får vi en rundvisning i verkstaden som är känd för sin keramik inspirerad av naturens former och vi får se hur tillverkningen går till och höra om designen av keramiken. Man tillverkar allt från små ljusstakar till stora trädgårdsurnor allt formgivet av familjen Paradis, Eva, Olof, Hannah och Moa. Strax intill vårt hotell ligger Paradisverkstadens andrahandssortering.

Vi bor på familjeägda Hotel Skansen, känt för sin goda mat och sitt stora utbud whiskysorter i baren. Hotellet ligger i en grönskande park och på gångavstånd till stranden och hamnen.

I salongen står alltid kaffe och en liten kaka framdukat för hotellgästernas trevnad och i trädgården finns en uppvärmd utomhuspool (20 – 23°) samt en jacuzzi. Alla rum har WC, bad/dusch, TV och gratis WiFi.

På kvällen får vi en välkomstdrink och tvårätters middag på hotellet.

Dag 2     Rundtur på södra Öland och Capellagården

Genom vackra odlingslandskap med små byar åker vi till Ölands södra udde där Långe Jan, Sveriges högsta fyr, står. Här besöker vi Ottenby Naturum, som ligger vackert på vidsträckta ängsmarker omgivet av havet och med ett rikt fågelliv. Tillsammans ned en naturguide vandrar vi runt fyrbyn och får höra om Ottenbys natur och om den fantastiska artrikedom av fåglar som passerar Ölands södra udde.

Vi kikar efter fåglar och sälar och får veta mer om fyren och naturreservatet.

På Eksgården i Gårdby på östra Öland äter vi en god lunch och åker sedan över Stora Alvaret till Vickleby.

Här får vi visning av Capellagården, en vacker ölandsgård som är möbeldesignern och pedagogen Carl Malmstens skola för gestaltande arbete inom keramik, möbel, textil och trädgård.
Malmsten brann för att utveckla skolor där praktiken kom i första rummet och teorin i det andra.
På Capellagården skulle Malmsten förverkliga sin pedagogiska livsdröm: att ta hand om den intelligens han visste fanns i vissa människors händer. Vi får höra om gårdens intressanta historia, om de idéer som Malmsten hade om alternativa pedagogiska metoder.

På sommarutställningen kan vi se studenternas alster av möbler, textil och keramik.

Vi får också uppleva den fantastiska trädgården med allt från örtagård till variationsrik ros- och prydnadsträdgård som blommar vackert i juni.

Hantverks- och trädgårdsbutik och kafé finns också.


Om vädret tillåter gör vi en promenad för att försöka upptäcka några av de orkidér som blommar så här års och återvänder sedan till hotellet.

Före middagen får vi visning av den berömda whiskeysamlingen i baren på Skansen.
Gemensam tvårätters middag.

Dag 3     VIDA Konsthall och Sollidens slott
Dagen börjar med ett besök på det moderna konstmuseet VIDA som består av fyra konsthallar med permanenta utställningar av konstnärerna Bertil Vallien och Ulrica Hydman-Vallien samt tillfälliga utställningar.
Vi får en guidad visning av de permanenta utställningarna och sedan finns god tid att njuta av museet på egen hand. Vilka utställningar som erbjuds juni 2022 är inte klart än.

Gemensam lunch serveras på klassiska Halltorps Gästgiveri som ligger granne med VIDA konsthall.

Efter lunch fortsätter vi till kungafamiljens sommarresidens Solliden. Slottet byggdes 1906 som sommarslott till drottning Victoria.

Här får vi en guidad tur av den vackra slottsparken med sina olika trädgårdar.
I sommar ställer Susanne Demåne ut i Engelska parken, hon arbetar med många olika material såsom keramik, trä, och emalj. Till utställningen här på Solliden har hon bland annat skapat skulpturer från träd som tidigare växt i slottsparken.

Vi får också tid att titta in i Slottsboden och Paviljongen med utställning på kungligt tema.
Vi gör ett stopp i Borgholm innan vi återvänder till Hotel Skansen.

Tvårättersmiddag på hotellet.

Dag 4 Gränsö slott – Kustvägen

Efter en lugn start på dagen och en skön morgon på hotellet lämnar vi Öland vid 10.30 tiden och njuter återigen av utsikten från Ölandsbron.

På Gränsö Slott i Västervik i anrik slottsmiljö serveras vi lunch med råvaror från regionen som bas.

I Stavsjö stannar vi för en paus och beräknas vara åter på Cityterminalen i Stockholm c:a 18.45.

Covid-19 kan komma att påverka resan och ändringar av programpunkter kan behöva göras.


Tillbaka till våra resor Boka här

Allt detta ingår:

  •  reseledarens tjänster
  • utflykter och entréer
  •  5 guidade visningar
  •  bussresor enligt program
  • plats i dubbelrum
  • 3 frukostar
  • 4 luncher
  • 3 middagar
   Enkelrumstillägg:  1.350:-

Pris: 7.990:-


Utskriftsvänlig PDF  

Gratis avbokning t.o.m.

45 dagar före avresan!


Ta med promenadskor och gärna kikare.

Läs våra Resevillkor


Boka här

Det går även bra att boka via telefon. Kontakta oss på 08-665 10 35

Kontakta Triangelresor

Har du några frågor?
Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Telefon: 08-665 10 35
E-post: info@triangelresor.se

Besöksadress:
Sturegatan 40, 114 36 Stockholm