Kultur och natur på vårgröna Cypern

19 - 26 mars    8 dagar    11.790:-


I slutet av mars, när naturen på Cypern är som allra vackrast, med orkidéer och vårblommor som färgklickar i det gröna, åker vi till Cypern under några soliga vårdagar. Ön är känd för sin rika historia. Här har både Greker, Romare, korsfarare och Ottomaner styrt. Med Cypernkännaren Anders Arvidsson som reseledare upplever vi under resan sällsynta orkidéer, apelsinskörd, korsriddarborgar, medeltida katedraler och antika ruiner.

Dag 1   Arlanda – Norra Cypern
Direktflyget till Larnaca avgår från Arlanda 12.50 med ankomst kl 18.00. Efter c:a två timmars bussfärd då Anders berättar om öns historia och kultur, kommer vi till kuststaden Lapta,13 km väster om Kyrenia.

Här bor vi på Hotel Manolya som är ett bra mellanklasshotell som ligger direkt vid havet med en solterrass där man kan njuta av utsikten. Poolen är öppen om vädret tillåter det. Alla rum har WC, dusch och luftkonditionering, WiFi, samt kassaskåp.

Vi äter en sen middag på hotellet.

Dag 2   Kyrenia
Vi inleder dagen med att ta hotellets buss in till Kyrenias centrum där vår reseledare Anders tar med oss på en promenad och guidar oss genom den gamla staden med moskéer, kyrkor och vackra borgarhus.

I den pittoreska hamnen slår vi oss ner på en restaurang och serveras en traditionell cypriotisk lunch.

På eftermiddagen går vi upp till Kyrenias borg som vakar över den pittoreska hamnen. Här finns ett museum med ett unikt skeppsvrak från 300-talet f.Kr. som främsta attraktion. Innan vi far tillbaka till hotellet hinner vi också med en promenad på stadens affärsgator.

Gemensam middag på hotellet.

Dag 3   Sankt Hilarion – Bellapais
Efter frukost hämtar vår buss oss för en rundtur i Kyreniaområdet. Vi börjar i bergen ovanför staden där vi besöker ruinerna från medel-tidsborgen Sankt Hilarion.
Inne i borgen hoppas vi finna unika arter av blommor, som inte växer någon annanstans i världen!

Vi fortsätter till bergsbyn Bellapais där vi besöker klosterruinen från 1200-talet och strosar runt på de smala gatorna innan vi äter gemensam lunch.

På eftermiddagen har vi tid att på egen hand upptäcka Lapta eller ta det lugnt på hotellet.

Middag på egen hand eller tillsammans med vår reseledare. I byn Lapta finns flera trevliga restauranger på promenadavstånd från hotellet.

Dag 4   Hisarköy – orkidéer
Idag tar bussen oss till södra sidan av Kyreniabergen där vi kommer att tillbringa dagen i sällskap med vår lokala engelsktalande orkidéexpert.
Cyperns kalkhaltiga berggrund bidrar till att många orkidéarter trivs på ön.

Under våra vandringar i naturen rör vi oss på stigar, över fält och åkrar. Det blir inga långa vandringar men du bör ha normal kondition.
Även i städerna blir det promenader och i borgarna är det många trappor!
Kraftiga skor rekommenderas.

I terrängen runt byn Hisarköy följer vi stigar, ravinsluttningar i vår jakt på orkidéernas växtplatser.
I området har man identifierat 23 olika orkidéarter bland annat den extremt sällsynta Orchis punctata och den för Cypern endemiska Ophrys Kotschyi.
Förutom vilda orkidéer kan man bland annat hitta den mörkröda vilda tulpanen Tulipa Cypria på fälten runt byn. Vi intar vår medhavda lunch i det fria, innan vi fortsätter eftermiddagens promenad.

Gemensam middag på hotellet.

Dag 5   Soli och Vouni
Efter frukost åker vi med vår buss västerut till Gecitköydammen där vi får höra om det enorma vattenprojektet som förser Cypern med färskvatten från Turkiet via pipeline.

Genom jordbruksbygd, glesa pinje-skogar och citrusplanteringar går vår färd vidare till en by där vi kan känna stämningen på bycaféet över en kopp turkiskt kaffe.
I närheten stannar vi till och besöker en fabrik som tillverkar apelsinjuice.

Vi fortsätter till Gemikonagi som var centrum för öns kopparproduktion.Här äter vi gemensam lunch.

På eftermiddagen är det dags för lite arkeologi. På Medelhavsmuseet i Stockholm finns delar av fynden från den Svenska Cypernexpeditionen 1927 – 1932. Utgrävningarnas resultat lade grunden till vad man idag vet om Cyperns forntida historia.

Vi besöker Soli och Vouni, resterna efter en stad och ett palats från 400 – 300-talet f.Kr. Bland ruinerna hittar vi även orkidéer och andra blommor.

Middag på egen hand.

Dag 6   Famagusta
I dag går färden tvärs över ön till Famagusta på östkusten. Staden betraktades på 1300-talet som Europas rikaste. Innanför den intakta stadsmuren finner vi åtskilliga bevis på detta, som Othellos torn och katedralen som senare konverterades till moské. Vi kommer förbi torget där vårt svenska helgon S:ta Birgitta höll sitt brandtal till hovet. Famagusta var också förläggningsort för den svenska FN-styrkan under åren 1964 – 1977. Anders berättar initierat om den tiden och vi kommer intill den stängda staden Varosha som står öde och tom sedan sommaren 1974.

Efter en traditionell lunch kommer vi till Cyperns främsta antika sevärdhet, ruinerna av den grekisk-romerska staden Salamis.
I närheten, under en kyrka ser vi en av de viktigaste ortodoxa helgonen, S:t Barnabas, grav. Här finns även ett kloster som idag fungerar som museum med sevärda fynd från stenålder, grekisk och romersk tid.

Gemensam middag på hotellet.

Dag 7   Norra kusten – Kantara
Idag åker vi österut längs Cyperns nordkust. Vägen följer kusten och klara dagar kan man skönja de Turkiska bergen på andra sidan havet.

Vi besöker en utgrävning av en stenåldersboplats från 8200 f. Kr. Invånarna var tidiga bönder och hade getter, får och grisar. Man har gjort en rekonstruktion av en hydda som står på stranden. Vi hoppas arkeologerna är på plats och kan visa sina fynd.

Lunch blir det på en restaurang i en vacker vik. På eftermiddagen besöker vi korsriddarborgen Kantara som Richard Lejonhjärta intog 1191. Från borgen har vi en intagande utsikt över Karpazhalvön.

Vi gör också en blomsterpromenad runt en by i bergen som är berömd för sina vilda cyklamen. Vi återkomsten
till Lapta äter vi gemensam avslutningsmiddag på en restaurang i byn.

Dag 8   Nicosia – Arlanda
Efter sen frukost hämtar bussen oss för en resa till den delade huvudstaden Nicosia.
Vi promenerar genom ringmuren in i den norra delen för att besöka Sankta Sofiakatedralen från 1400-talet, karavanseraljen från 1600-talet och den s.k. Green Line som upprättades 1963 för att skilja de stridande grek- och turkcyprioterna åt.

Tid för egen lunch och shopping. Bussen tar oss sedan till flygplatsen i Larnaca. Direktflyget avgår kl 18.45 och vi är åter på Arlanda kl 22.20.


Tillbaka till våra resor Boka här

Allt detta ingår:

  • Flyg Arlanda – Larnaca t/r
  • Flygskatt, flygplatsskatter
  • Bussresor
  • Plats i tvåbäddsrum
  • 7 Frukostar
  • 6 Luncher
  • 5 Middagar
  • Orkidéexpert, lokalguider
  • Utflykter och entréer
  • Reseledarens tjänster

Pris: 11.790:-


Enkelrumstillägg: 1.800:-

Öppet köp t.o.m. 45 dagar före avresa!


Läs våra Resevillkor


Boka här

Det går även bra att boka via telefon. Kontakta oss på 08-665 10 35

Kontakta Triangelresor

Har du några frågor?
Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Telefon: 08-665 10 35
E-post: info@triangelresor.se

Besöksadress:
Sturegatan 40, 114 36 Stockholm


Vi har även resor till: