Kulturresa till Skåne i sensommartid

Trädgårdsfest på Sofiero, konst och Birgit Nilssons värld

26 – 29 augusti    4 dagar    6.590:-


Vi lär känna Birgit Nilssons värld på museet vid barndomshemmet på Bjärehalvön. Här kan vi höra henne berätta om sitt liv, höra henne sjunga och se hennes scenkläder. På Konsthallen Hishult får vi visning av konstsamlingen och verk av Maria Miesenberger.

Vi besöker Trädgårdsfesten på Sofiero där olika idéträdgårdar visas i parken och utställningen ”Evigt mode” på slottet. På Vandalorum ser vi utställningen "Resan som Redskap" som berättar om inspirerande möten världen över som berikat och influerat designers och konstnärer. Vi bor bra på Hotell Mollberg**** i Helsingborg.

 

Dag 1     Helsingborg

Avresa torsdag 26 augusti kl 09.00 från Cityterminalen i Stockholm. Vi gör ett kortare stopp på vägen innan vi anländer till Restaurang Sjön i Jönköping där vi serveras en god lunch.

Vi fortsätter söderut till Helsingborg där vi bor på Hotell Mollberg**** vid Stortorget och Kärnan. Hotellet erbjuder högsta komfort kombinerat med en atmosfär från förr. Alla rum har dusch, TV och WiFi.

Tvårätters middag på hotellet.

 

Dag 2     Birgit Nilsson och Konsthallen Hishult

Efter frukost går färden mot Bjärehalvön. Vi besöker operasångerskan Birgit Nilssons gård i Svenstad där hon lekte som barn och där hon drömde om ett liv i sångens och operans värld. På gården, som har varit i släktens ägo sedan 1700-talet, finns i dag ett museum och i år är temautställningen ”Birgit Nilsson – på världens scener”.

 

 

Vi får varsin ljudguide som man vid olika montrar kan trycka på en knapp och i sina hörlurar få höra Birgit sjunga eller berätta anekdoter om sitt liv och sin fantastiska karriär. Vi har gott om tid och du kan lyssna i din egen takt och i lugn och ro försjunka i berättelserna medan du sitter ner och beundrar klänningar, föremål och fotografier. Det finns också ett filmrum där årets film visas kontinuerligt.

Vi fortsätter ned för Hallandsåsen och ut på den halländska landsbygden till Konsthallen Hishult, där Kjell Åke Gustavsson har skapat en imponerande utställningsverksamhet med samtida konst. I mer än 25 år har han lockat kända nordiska konstnärer att ställa ut på det som är ett Louisiana i miniatyr med minimalistiskt formspråk och en vacker skulpturträdgård.

Vi börjar med att äta lunch på Gästgivargården, som hör ihop med konsthallen.

Vi får sedan visning av den aktuella utställningen med skulptur och foto av Maria Miesenberger. Vi har tid att se den permanenta konstsamlingen och upptäcka skulpturträdgården.

På sen eftermiddag är vi tillbaka i Helsingborg. Middag på egen hand. De som vill kan följa med reseledaren på en närbelägen restaurang.

 

Dag 3      Trädgårdsfest på Sofiero

Idag åker vi till Sofiero för att besöka ”Trädgårdsfesten” som andas fest och trädgårdsglädje och varje år lockar besökare från världens alla hörn. Här kan vi njuta av vackra utställningsträdgårdar, blomsterinstallationer och idéer för balkongen.

Passa på att njuta av festlig mat och dryck i parken under Trädgårdsfesten. På matgatan hittar du en rad närproducerade delikatesser som får smaklökarna att vattnas. Dessutom finns den utmärkta Slottsrestaurangen eller caféet i glasverandan på slottet.

Trädgården runt slottet, skapad av kronprinsessan Margareta, är givetvis också en sevärdhet man inte får missa.

På Sofiero slott kan vi se en utställning om mode.

”Evigt mode – en utställning om vår tid”

Med härliga färger, nyskapande formspråk och blomstrande inslag levandegör utställningen en rad tankar om mode och hållbarhet.
I ett unikt urval av skräddarsydda kreationer av kända designers och plagg i återvunna material tolkar utställningen den rådande tidsandan, där mode handlar allt mer om att förlänga livslängden på våra plagg och därmed ge dem ett nytt liv.
Vi har gott om tid att strosa runt på Sofiero och bussen kommer först på eftermiddagen att gå tillbaka till Helsingborg.

Tvårätters middag på hotellet.

 

Dag 4      Vandalorum – Stockholm

Efter frukost startar färden norrut och i Värnamo besöker vi  Vandalorum som är ett internationellt design- och konstcentrum.

”Resan som redskap”

heter utställningen där besökaren får följa med på 40 nordiska formgivares resor världen över. Att resa har spelat en avgörande roll för många formgivare, arkitekter och konsthantverkare i de avlägsna nordiska länderna.

Genom filmer, fotografier, resedagböcker, brev och vykort, ger utställningen en närmare inblick i resor som gjorts från 1940-talet till idag.

Parallellt med denna dokumentation visas de föremål, byggnader och andra projekt som skapats på resmålet eller efter hemkomst. Här är några av de 40 välkända namn som bidrar i utställningen: Alvar Aalto, Josef Frank, Arne Jacobsen, Lisa Larson, Bruno Mathsson, Ingegerd Råman, Jørn Utzon, Hans J. Wegner

Här äter vi lunch i caféet som är omnämnt i White Guide.

I Stavsjö dricker vi eftermiddagskaffe och vi beräknas vara åter på Cityterminalen vid 18-tiden.

 

Covid-19 kan komma att påverka resan och ändringar av programpunkter kan behöva göras.


Tillbaka till våra resor Boka här

Allt detta ingår:

  •  bussresor enligt program
  •  plats i tvåbäddsrum
  •  3 frukostar
  •  1 kaffemål
  •  3 luncher,
  •  2 middagar
  •  utflykter
  •  visning och entréer
  •  reseledarens tjänster
 Enkelrumstillägg: 1.395:-

Pris: 6.590:-


Utskriftsvänlig PDF  

Öppet köp på resan fram

t.o.m. 45 dagar före avresan.


Läs våra Resevillkor


Boka här

Det går även bra att boka via telefon. Kontakta oss på 08-665 10 35

Kontakta Triangelresor

Har du några frågor?
Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Telefon: 08-665 10 35
E-post: info@triangelresor.se

Besöksadress:
Sturegatan 40, 114 36 Stockholm