Midnattssol i Kiruna med Ishotellet

29 juni – 1 juli 2022    3 dagar    10.250:-


Tänk att få njuta av midnattssolen – viss låter det magiskt? Följ med på en annorlunda och lärorik resa till Sveriges nordligaste stad då vi besöker Abisko Nationalpark med vacker panoramautsikt över fjällvärlden, det omtalade Ishotellet i Jukkasjärvi, får en guidad tur av Kiruna stad som håller på att flyttas samt får en inblick i den samiska kulturen.

Dag 1      Arlanda – Kiruna

Reseledaren möter er på Arlanda och vi flyger kl 14.05 med SAS direkt till Kiruna, där vi landar kl 15.35. Vår buss tar oss till Kirunas nya centrum där vi bor på Scandic Kiruna hotell, som öppnade den 5 april 2022.

Både Kebnekaise och Lapporten har varit inspirationskällor till utformningen av hotellet. Alla 231 rum har badrum och fri WiFi. Vi har 2 timmar att upptäcka hotellet med sin Skybar och Kirunas nya centrum.


Vi återsamlas för att med buss åka till välrenommerade Restaurang Ripan. Här får vi en trerätters middag med lokala ingredienser som följer årstiden.

Efter middagen gör vi tillsammans en lätt vandring längs den 4,3 km långa Midnattssolstigen, en mycket populär vandringsled som startar vid Camp Ripan, går över toppen på Luossavaara. Där vår buss hämtar oss för transport till hotellet. Leden erbjuder en mycket fin och inte speciellt fysiskt krävande tur upp över kalfjället. Längs leden finns informationstavlor om gruvbrytning, samerna, flora och fauna, midnattssol, norrsken m.m. Vandringen tar 1,5 – 2 timmar.

Det finns möjlighet att stanna kvar på Camp Ripan under vandringen.

Dag 2     Abisko och Kiruna 

Efter frukosten tar vår buss oss i riktning mot Riksgränsen på den vackra Nordkalottvägen. Till höger kommer vi ha den långsmala sjön Torne träsk och rakt framför oss har vi den berömda bergsformationen Lapporten.

Vårt mål är Abisko nationalpark som idag är ett eldorado för konstnärer, botaniker, frisksportare, fjällvandrare. Här startar Kungsleden, en av fjällvärldens äldsta och mest kända vandringsleder. Vid framkomsten tar vi sittliften upp på fjället Nuolja. På 25 minuter är vi uppe på fjället 900 m.ö.h. och här öppnar sig en ny värld med en vidunderlig utsikt. Vi kan uppleva kalfjällets fantastiska flora och njuta av utsikten från solterrassen. Väl nere från fjället serveras lunch på STF turiststation i Abisko nationalpark.

Parken bildades 1909 och var den första i Europa. Några år tidigare byggdes järnvägen från gruvan i Kiruna fram till den isfria hamnen i Narvik, där järnmalmen kunde skeppas iväg. Rallarna skapade små samhällen längs järnvägen varav Abisko är ett.

På vägen tillbaka till Kiruna stannar vi till vid Sveriges mest kända bergssiluett – Lapporten – för att föreviga den med våra kameror.

Vid återkomsten till Kiruna får vi en guidad tur av en stad under förvandling, när gruvområdet måste växa. Utan gruvan, inget Kiruna. Så har det varit i mer än hundra år, sedan Hjalmar Lundbohm grundade staden mitt ute i vildmarken 20 mil norr om polcirkeln. Staden har levt av världens största järnmalmsgruva under jord. Men nu är gruvan på väg att bli det gamla Kirunas undergång och stora delar av staden måste flyttas.

Stadsomvandlingen i Kiruna uppmärksammas både i Sverige och internationellt – aldrig tidigare har ett så stort samhälle genomgått en flytt. Eftersom det rör sig om en bebyggelse som ska bevaras rullas husen varsamt iväg på stora trailers. En spännande syn för såväl Kirunabor som besökare.

Vi börjar med att besöka den charmiga kyrkan i Kiruna med en vacker altartavla målad av Prins Eugen. Kyrkan blev 2001 utsedd till ”Sveriges mest omtyckta byggnad”. Här får vi veta hur den pågående samhällsomvandlingen påverkar kyrkan i framtiden.

Vi får en introduktion om upptäckten av Kirunavaara malmen samt historien om Hjalmar Lundbohm, LKAB:s förste disponent som var starkt involverad i staden Kirunas födelse.
Guiden tar oss genom det nuvarande Kiruna centrum, där vi ser det gamla stadshuset och även Ralph Erskines berömda byggnader.

Färden fortsätter vidare upp mot Luossavaara för att få en vy över staden och fjällen och där vi får se de historiska byggnader som LKAB flyttat till området.
Vi avslutar turen vid vårt hotell där vi ser Kristallen, Kirunas nya stadshus, som även inrymmer Konstmuseet i Norr.

Gemensam middag på hotellet.

Dag 3    Sameviste och Ishotellet

Efter frukost reser vi till Jukkasjärvi, en liten by 17 kilometer utanför Kiruna som är en av de äldsta byarna i Norrbotten med anor från 1600-talet. Namnet är samiskt och betyder ”mötesplats vid vattnet”. Läget vid Torneälven gjorde platsen till en mycket viktig utgångspunkt för såväl fiske som handel.

Vi tar oss ut till Kyrkudden där vi besöker familjen Nuttis sameviste. Här får vi en guidad tur på den gamla marknadsplatsen, guiden berättar om den samiska kulturen, visar oss kåtor, bodar och samiska dräkter.
Renarna, som är mycket viktiga kulturbärare och en resurs i det samiska samhället, ser vi på gärdet och där finns tillfälle att komma dem riktigt nära.

 

Vi åker vidare med bussen till det berömda Icehotelområdet vid stranden av Torneälven. Vår guide möter oss utanför Icehotel 365, som stod färdigt 2016 och var det första i världen med att erbjuda isupplevelser året om.

Vi utrustas med en praktisk cape och handskar för att på bästa sätt kunna njuta av is rummen med sina utsökta isskulpturer. Väggar, golv och tak är täckta med is och snö, temperaturen är fem minusgrader året om, inredningen är handgjord och designad av konstnärer från världens alla hörn. Rummen utgör nattetid ett hotell och dagtid en konstutställning.
Besöket avslutas i isbaren där vi bjuds på en drink serverat i isglas.

Dagens lunch serveras vi på Jukkasjärvi Värdshus innan vi beger vi oss till Kiruna flygplats.

Vi flyger med SAS kl 14.40 och landar på Arlanda 16.10.

Covid-19 kan komma att påverka resan och ändringar av programpunkter behöva göras.


Tillbaka till våra resor Boka här

Allt detta ingår:

 • reseledarens tjänster
 • flyg Arlanda – Kiruna t/r
 •  flygskatt, flygplatsskatter
 • bussresor enligt program
 • plats i tvåbäddsrum
 • 3 guidningar, entréer
 • sittlift på fjället Nuolja t/r
 • 2 frukostar
 • 2 luncher
 • 2 middagar
 • 1 drink på Ishotellet
 • utflykter och entréer
Enkelrumstillägg: 790:-

Pris: 10.250:-


Utskriftsvänlig PDF  

Gratis avbokning  t.o.m.
66 dagar före avresan!

 


Ta med passande klädsel och bekväma skor för alla dagarna. Hotellet är kontantfritt.

Läs våra Resevillkor


Boka här

Det går även bra att boka via telefon. Kontakta oss på 08-665 10 35

Kontakta Triangelresor

Har du några frågor?
Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Telefon: 08-665 10 35
E-post: info@triangelresor.se

Besöksadress:
Sturegatan 40, 114 36 Stockholm