Natursköna Höga Kusten

14 – 17 juli    4 dagar    7.590:-


Upplev sommaren på Höga Kusten! Här finns kustnära berg, djupa skogar och en vacker kust som är ett av Sveriges mest unika naturområden. Vi gör en härlig båttur till vackra Ulvön, får visningar av Skeppsmalens fiskeläge, Ytterlännäs gamla kyrka, Naturum Höga Kusten samt keramikern Hans Hedbergs museum. På allkonstverket Mannaminne får vi bekanta oss med makarna Åbergs fantastiska skapelse.

Dag 1       Stockholm – Örnsköldsvik

Avresa den 14 juli kl 08.30 från Cityterminalen i Stockholm. Förmiddagskaffe dricker vi på Gävlebro. På Svartviks herrgård strax söder om Sundsvall får vi en god lunchbuffé.

I Bollstabruk besöker vi Ytterlännäs gamla kyrka, vars äldsta delar är från 1200-talet. Här får vi en visning och ser fantastiska kalkmålningar. I ladan bredvid dricker vi vårt eftermiddagskaffe.

På kvällen är vi framme i Örnsköldsvik där vi ska bo tre nätter på Elite Hotell Plaza****, som ligger centralt vid hamnen. Alla rum har WC, dusch, TV, WiFi och hårtork.
Dubbelrummen har en grandlit som är uppbäddad med två täcken.

Gemensam middag i hotellets restaurang. Om vädret tillåter kan middagen serveras på uteserveringen.

Dag 2        Skeppsmalen och Skuleberget

Vi åker längst ut i skärgården till det välbevarade fiskeläget Skeppsmalen. Vår lokalguide berättar om hur det var att leva här förr i tiden. Här finns ett surströmmingsmuseum och i båthuset visas en utställning, om hur båtar och fiskemetoder har sett ut genom tiderna.

Vi tar oss tillbaka till Örnsköldsvik där vi åker upp på Varvsberget för att beundra utsikten och få en överblick över staden och fortsätter sedan till Själevads kyrka som utsetts till en av Sveriges vackraste.

På Restaurang Veckefjärden får vi lunch och kan njuta av utsikten över golfbanan och fjärden.

Vi tar vägen söderut till Skulebergets nationalpark. Här kan man, bättre än någon annanstans i världen, se landhöjningens inverkan på landskapet sedan istiden. Kustlinjen har höjt sig 286 meter sedan den 3.000 m tjocka inlandsisen försvann och landet fortsätter att höja sig med 7 cm per decennium.

På Naturum Höga Kusten får vi en intressant visning av utställningen som handlar om landhöjningens historia och den vackra naturen på Höga Kusten. Vi åker vidare i nationalparken där vi promenerar en knapp km till en utsiktsplats som ligger 300 meter över havet. Här bjuds vi på milsvid utsikt över land och hav.

Vi vänder åter till Örnsköldsvik på sen eftermiddag.

Gemensam middag på hotellet.

Dag 3        Hans Hedbergs museum – kryssning till Ulvön – Mannaminne

Vi börjar dagen med en visning av Hans Hedbergs museum som ligger vid hotellet. Den internationellt kände keramikern föddes strax utanför Örnsköldsvik men var, under större delen av sitt liv, bosatt i Biot på franska Rivieran. Han fascinerade människor över hela världen med sina gigantiska fruktskulpturer i stengods med vackra och färgrika glasyrer. Hans stora äpplen, ägg och pumpor finns representerade på ett stort antal museer och  i privata samlingar.

Vi tar bussen söderut till Docksta där vi kliver ombord på m/s Kusttrafik och får njuta av en härlig kryssning genom den vackra norrländska skärgården.
Vi kommer till Ulvön som en gång var Höga Kustens största fiskeläge och känt för sin surströmmingstillverkning. Det sista salteriet lades ner 1983 men den gamla miljön och atmosfären finns kvar. Naturen är vacker med underbara strövområden och solvarma klippor.

Från hamnen kan man promenera upp till Lotsberget och njuta av utsikten över fiskeläget och Höga Kusten. Man kan också göra ett besök i Ulvö kapell med vackra tak- och väggmålningar. På Ulvö hotell äter vi en god skärgårdsbuffé med havets läckerheter.

Vi tar båten tillbaka till fastlandet på eftermiddagen och vi fortsätter med buss till Mannaminne som är ett slags kreativt allkonstverk och museianläggning skapat av konstnären Anders Åberg och hans fru Barbro.

Här finns över 50 byggnader och fordon från hela världen som välkomnar till ett möte med natur och kultur, konst och teknik, lokalt och globalt, historia och framtid, smått och stort.

Innan vi återvänder till hotellet äter vi gemensam middag.

 

Dag 4        Höga Kustenslingan

Efter frukost lämnar vi Örnsköldsvik och åker söderut på delar av Höga Kustenslingan, listad som en av Sveriges vackraste vägar. På färden upplever vi höga berg, djupa dalar, fiskelägen och idylliska byar. Vid Bönhamn med sina fina små fiskebodar och Rotsidan med de vackert slipade och plana diabashällarna gör vi några korta stopp för att njuta det sista av Höga Kusten

Vi stannar vid Hornöberget, där man har en fantastisk utsikt över Ångermanälven och Högakustenbron, en av världens längsta hängbroar.

I Sundsvall äter vi lunch på anrika Hotel Knaust och eftermiddagskaffe dricker vi i närheten av Gävle. Vi beräknas vara åter i Stockholm vid 20-tiden.

Covid-19 kan komma att påverka resan och ändringar av programpunkter kan behöva göras.


Tillbaka till våra resor Boka här

Allt detta ingår:

  • Reseledarens tjänster
  • Båttur till Ulvön t/r
  • Utflykter och entréer
  • 4 Visningar
  • 4 luncher
  • 3 middagar
  • 3 frukostar
  • 3 kaffemål
  • Plats i dubbelrum m. grandlit
  • Bussresor enligt program
     Enkelrumstillägg: 1.170:-

Pris: 7.590:-


 

Utskriftsvänlig PDF  

Gratis avbokning t.o.m.
45 dagar före avresan.


Läs våra Resevillkor


Boka här

Det går även bra att boka via telefon. Kontakta oss på 08-665 10 35

Kontakta Triangelresor

Har du några frågor?
Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Telefon: 08-665 10 35
E-post: info@triangelresor.se

Besöksadress:
Sturegatan 40, 114 36 Stockholm