Natursköna Höga Kusten

15 – 18 juli    4 dagar    6.990:-


Upplev sommaren på Höga Kusten! Här finns kustnära berg, djupa skogar och en vacker kust som är ett av Sveriges mest unika naturområden. Vi gör en härlig båttur till vackra Ulvön, får visningar av Skeppsmalens fiskeläge, Ytterlännäs gamla kyrka, Naturum Höga Kusten samt keramikern Hans Hedbergs museum. Vi njuter av god mat och guidas runt på High Coast Whisky där vi får veta hur de gör sin prisbelönta whisky.

Dag 1       Stockholm – Örnsköldsvik

Avresa den 15 juli kl 08.30 från Cityterminalen i Stockholm. Förmiddagskaffe dricker på Gävlebro. På Svartviks herrgård strax söder om Sundsvall får vi en god lunchbuffé.

I Bollstabruk besöker vi Ytterlännäs gamla kyrka, vars äldsta delar är från 1200-talet. Här får vi en visning och ser fantastiska kalkmålningar. I ladan bredvid dricker vi vårt eftermiddagskaffe.

På kvällen är vi framme i Örnsköldsvik där vi ska bo tre nätter på Elite Hotell Plaza****, som ligger centralt vid hamnen. Alla rum har WC, dusch, TV, WiFi och hårtork.
Dubbelrummen har en grandlit som är uppbäddad med två täcken.

Gemensam middag i hotellets restaurang. Om vädret tillåter kan middagen serveras på uteserveringen.

Dag 2        Skeppsmalen – Brynge Kulturområde – Skuleberget

Vi åker längst ut i skärgården till det välbevarade fiskeläget Skeppsmalen. Vår lokalguide berättar om hur det var att leva här förr i tiden. Här finns ett surströmmingsmuseum och i båthuset visas en utställning, om hur båtar och fiskemetoder har sett ut genom tiderna.

På vackra vägar åker vi vidare till Sidensjö och Brynge Kulturområde. Här äter vi en god lunch med lokala råvaror.

Därefter får vi en guidning av kulturreservatet som har en välbevarad samling byggnader som minner om bygdens begynnande industrialisering i början av 1700-talet. Då var linhanteringen grunden för bygdens välstånd och man utvecklade olika maskiner som skulle förenkla linberedningen. Dessa var till att börja med drivna med en ”hästvandring” men snart kom man på att vatten kunde driva de olika maskinerna. Här finns såghus, linloge, smedja och arbetsbostad. Dessutom finns här konst och hantverk.

På eftermiddagen åker vi söderut till Skulebergets nationalpark. Här kan man, bättre än någon annanstans i världen, se landhöjningens inverkan på landskapet sedan istiden. Kustlinjen har höjt sig 286 meter sedan den 3000 m tjocka inlandsisen försvann och landet fortsätter att höja sig med 7 cm per decennium.

På Naturum Höga Kusten får vi en intressant visning av utställningen som handlar om landhöjningens historia och den vackra naturen på Höga Kusten.

Vi åker vidare i nationalparken där vi promenerar en knapp km till en utsiktsplats 300 m över havet. Här bjuds vi på milsvid utsikt. Vi återvänder till Örnsköldsvik på sen eftermiddag.

Middag på egen hand eller tillsammans med reseledaren.

Dag 3        Hans Hedbergs museum – kryssning till Ulvön – Whiskydestilleri

Vi börjar dagen med en visning av Hans Hedbergs museum som ligger vid hotellet. Den internationellt kände keramikern föddes strax utanför Örnsköldsvik men var, under större delen av sitt liv, bosatt i Biot på franska Rivieran. Han fascinerade människor över hela världen med sina gigantiska fruktskulpturer i stengods med vackra och färgrika glasyrer. Hans stora äpplen, ägg och pumpor finns representerade på ett stort antal museer och  i privata samlingar.

Vi tar bussen söderut till Docksta där vi kliver ombord på m/s Kusttrafik och får njuta av en härlig kryssning genom den vackra norrländska skärgården.
Vi kommer till Ulvön som en gång var Höga Kustens största fiskeläge och känt för sin surströmmingstillverkning. Det sista salteriet lades ner 1983 men den gamla miljön och atmosfären finns kvar. Naturen är vacker med underbara strövområden och solvarma klippor.

Från hamnen kan man promenera upp till Lotsberget och njuta av utsikten över fiskeläget och Höga Kusten. Man kan också göra ett besök i Ulvö kapell med vackra tak- och väggmålningar. På Ulvö hotell äter vi en god skärgårdsbuffé med havets läckerheter.

På eftermiddagen tar vi båten tillbaka till fastlandet där vår buss väntar vid Mjällomlandet för att ta oss till High Coast Whisky som ligger norr om Kramfors vid Ångermanälven. Här gör vi en intressant rundvandring med guide i destilleriet där vi får följa råvarornas väg från maltsilo fram till lagerhus och får veta varför man just här har så unika förutsättningar att göra whisky i världsklass.
Efter visningen äter vi en god middag i restaurangen med utsikt över älven och för den som önskar, finns det möjlighet att köpa smakprov av whiskyn.

Åter till hotellet på kvällen.

Dag 4        Höga Kustenslingan

Efter frukost lämnar vi Örnsköldsvik och åker söderut på delar av Höga Kustenslingan, listad som en av Sveriges vackraste vägar. På färden upplever vi höga berg, djupa dalar, fiskelägen och idylliska byar.
Vi stannar vid Hornöberget, där man har en fantastisk utsikt över Ångermanälven och Högakustenbron, en av världens längsta hängbroar.

På Restaurang Grankotten på Norra berget i Sundsvall äter vi lunch och eftermiddagskaffe dricker vi i närheten av Gävle.

Vi beräknas vara åter i Stockholm vid 20-tiden.

Covid-19 kan komma att påverka resan och ändringar av programpunkter kan behöva göras.


Tillbaka till våra resor Boka här

Allt detta ingår:

  • Bussresor
  • Plats i dubbelrum m. grandlit
  • 3 frukostar
  • 3 kaffemål
  • 4 luncher
  • 2 middagar
  • Båttur till Ulvön
  • Visningar
  • Utflykter och entréer
  • Reseledarens tjänster
Enkelrumstillägg: 1.140:-

Pris: 6.990:-


Utskriftsvänlig PDF  

Öppet köp på resan fram

t.o.m. 45 dagar före avresan.


Läs våra Resevillkor


Boka här

Det går även bra att boka via telefon. Kontakta oss på 08-665 10 35

Kontakta Triangelresor

Har du några frågor?
Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Telefon: 08-665 10 35
E-post: info@triangelresor.se

Besöksadress:
Sturegatan 40, 114 36 Stockholm