Öland och glasbruk i Småland

13 - 16 juni    4 dagar    6.850:-


I vacker försommartid besöker vi Öland och Småland! Vi kommer till Sollidens trädgårdar, Himmelsberga radby, Ottenby naturum och fågelmålaren Peter Nilsson. I glasriket träffar vi både designers och blåsare. På Kosta Boda Art Gallery ser vi det bästa glaset som görs idag och på Orrefors får vi visning av museisamlingen. På Transjö glasbruk ser vi en liten framgångsrik studiohytta och vi besöker Virserums konsthall.

Dag 1   Stockholm – Öland
Avresa kl 09.00 från Cityterminalen i Stockholm. Från Norrköping tar vi kustvägen söderut. Strax utanför Valdemarsvik äter vi lunch och på Nelssons Café i Mönsterås dricker vi eftermiddagskaffe.

På sen eftermiddag kommer vi till Färjestaden där vi besöker Paradisverkstaden, känt för sin keramik inspirerad av naturens former. Här i de stora ljusa lokalerna får vi en rundvisning och får veta hur produktionen går till.

Hotel Skansen ligger strax intill, på gångavstånd till stranden och hamnen.  Det är ett familjeägt hotell känt för sin goda mat. I salongen står alltid kaffe & en liten kaka framdukat för hotellgästernas trevnad. I trädgården finns en uppvärmd utomhuspool (20 – 23°) och jacuzzi . Rummen har WC, bad/dusch, TV och gratis WiFi.

Tvårätters middag på hotellet med
lättöl/mineralvatten, kaffe och kaka.

Dag 2   Rundtur i Glasriket
Idag gör vi en tur i glasets tecken och vår första anhalt blir Orrefors, där vi får en visning av museet med sina fina samlingar av konstglas från det svenska glasets storhetsperiod under 1900-talet. På Kosta Boda Art Hotel, det s.k. Glashotellet, får vi lunch på Linnéa Art Restaurant som bjuder på upplevelser för både öga och gom. Restaurangen är designad av Ulrica Hydman-Vallien och här tillagas måltider med lokala råvaror och mycket kärlek.

Efter lunch har vi tid att besöka Kosta Boda Art Gallery där det finaste ur dagens produktion av konstglas visas. Konsthallen ritades av Bruno Mathsson i början av 1950-talet och har glasmosaikgolv som är tillverkat i Kosta och fönster från golv till tak. Det finns också tid att att besöka brukets outlet.

Vår glasrunda fortsätter sedan med ett besök på Transjö glasbruk, där de två mästarna Jan-Erik Ritzman och Sven-Åke Carlsson huserar sedan 25 år tillbaka.
Här får vi höra om hur det är att vara glaskonstnär idag och hur man tillverkar unikt konstglas i liten skala. Vi får förstås även se vackra glaspjäser ur hyttans produktion.

Vi avslutar vår glasrunda på The Glass Factory i Boda Glasbruk. Sveriges största manuella glashytta där vi får se de skickliga glasblåsarna i sitt arbete med att skapa handblåst glas.

Middag på egen hand.

Dag 3   Rundtur på Öland
Genom vackra landskap och små byar åker vi till Ölands södra udde där Långe Jan, Sveriges högsta fyr, står. Här besöker vi Ottenby Naturum, som ligger vackert på vidsträckta ängsmarker omgivet av havet och med ett rikt fågelliv.

Här får vi en intruduktion av bas-utställningen som berättar om fåglarnas fantastiska värld och om Ottenbys natur samt om den fantastiska artrikedomen av de fåglar som passerar Ölands södra udde. Här har man observerat 398 olika arter. Det är flest arter i Sverige på en och samma fågellokal.

Vi fortsätter längs Ölands ostkust och besöker Peter Nilsson som är känd för sina fascinerande akvareller av fåglar i deras naturliga miljöer. Motiven och inspirationen hämtar han från de Öländska omgivningarna.

Under dagen äter vi gemensam lunch på en trevlig restaurang.

Vid Lerkaka passerar vi raden av väderkvarnar längs vägen och besöker sedan Himmelsberga – Ölands eget Skansen. Här har man bevarat en dubbel radby med hus och ladugårdar från 1700- och 1800-talet. Här får man en bra bild av hur folk levde förr i tiden.

Vi tar oss tillbaka till den västra sidan av Öland där vi besöker Solliden, kungafamiljens sommarslott. Här får vi en visning av den vackra slottsparken med sina olika trädgårdar. Vi får också tid att titta in i Slottsboden och Paviljongen med utställning på kungligt tema.

Fram på sen eftermiddag gör vi ett kort stopp vid Halltops hage – ett naturreservat som har en av Nordeuropas värdefullaste ädellövskogar.

Kanske kan vi här se orkidéerna Pers nycklar och Skogsnycklar som brukar blommas så här års.

Tvårätters middag på hotellet.

Dag 4   Virserums konsthall
Efter frukost börjar vi hemresan.

Mitt i de småländska skogarna ligger ”Pappershuset” – Virserums Konsthall. Här får vi en visning av årets utställning, ”I Skogens Dunkel”.

Här har en rad konstnärer skapat djur och figurer som man skymtar bland mörka stammar. Man får känslan av att befinna sig i skogens dunkla rum.

När vi kommit ut ur skogsupplevelsen äter vi lunch i caféet.

På Bjärka-Säby nya slott dricker vi eftermiddagskaffe.

Vi gör ett kort stopp i Nyköping innan vi är åter på Cityterminalen i Stockholm vid 19-tiden.


Tillbaka till våra resor Boka här

Allt detta ingår:

  • Bussresor
  • Plats i dubbelrum
  • 3 Frukostar
  • 4 Luncher
  • 2 Middagar
  • 2 Kaffemål
  • Visningar
  • Utflykter och entréer
  • Reseledarens tjänster

Pris: 6.850:-


Enkelrumstillägg: 790:-

Öppet köp t. o. m. 65 dagar före avresa.


Läs våra Resevillkor


Boka här

Det går även bra att boka via telefon. Kontakta oss på 08-665 10 35

Kontakta Triangelresor

Har du några frågor?
Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Telefon: 08-665 10 35
E-post: info@triangelresor.se

Besöksadress:
Sturegatan 40, 114 36 Stockholm


Vi har även resor till: