Öland – solens ö

25 - 27 juni    3 dagar    5.450:-


I vacker midsommartid får vi uppleva solens och vindarnas ö med dess säregna och vackra natur. Vi besöker Sollidens slott med trädgårdar, VIDA konsthall, Himmelsberga kulturreservat, Carl Malmstens Capellagården och Paradisverkstan. Vi bor på Hotell Skansen i Färjestaden, som har världens största whiskysortiment!

Dag 1   Stockholm – Öland
Avresa torsdagen den 25 juni kl 09.00 från Cityterminalen i Stockholm.

Vi gör ett kort stopp i Stavsjö och fortsätter kustvägen söderut. Strax utanför Valdemarsvik äter vi en god lunch.

Från Ölandsbron kan vi njuta av utsikten över Kalmarsund och strax därefter kommer vi till Paradisverkstaden, känt för sin keramik inspirerad av naturens former. Paradisverkstaden ligger vackert med utsikt över strandängarna och Kalmarsund. Här får vi eftermiddagskaffe och en rundvisning då vi får se tillverkningen med alla sina moment. Strax intill hotell ligger Paradisverkstadens andrahandssortering.

 

 

Vi bor på Hotel Skansen som ligger på gångavstånd till stranden och hamnen. Det är ett familjeägt hotell känt för sin goda mat. I salongen står alltid kaffe och en liten kaka framdukat för hotellgästernas trevnad. Hotellet innehar Guinness rekord för ”Världens största whiskysortiment” sedan 2018 med 1179 sorter! I trädgården finns en uppvärmd utomhuspool (20 – 23°) och jacuzzi . Rummen har WC, bad/dusch, TV och gratis WiFi.

På kvällen får vi en välkomstdrink och tvårätters middag på hotellet.

Dag 2   Rundtur på Öland
Vi åker till den östra sidan av Öland, över Stora Alvaret, ett c:a fyra mil långt och drygt en mil brett område, med en säregen och unik natur.  På vägen passerar vi raden av väderkvarnar i Lerkaka innan vi kommer till Himmelsberga kulturreservat, inbäddat i härlig grönska.

 

 

Här har man bevarat en dubbel radby med gårdsmiljöer från 1700- och 1800-talen som ger oss en bra bild av hur livet på gårdarna såg ut. Vi får en intressant visning och tid att gå runt lite på egen hand. I museiodlingarna växer äldre kulturväxter som Ölandsvete och andra idag ovanliga köksväxter. Det finns även en modern konsthall i en av ladugårdsbyggnaderna, en handelsbod och kaffestuga.

Vi tar oss tillbaka till västsidan av Öland där vi besöker VIDA museum och konsthall. Här visas framförallt glas av Bertil Vallien och Ulrika Hydman-Vallien, men även tillfälliga sommarutställningar. Vi får en introduktion av utställningarna och kan sedan gå runt på egen hand. Därefter äter vi en sommarlunch i cafét med vacker utsikt över landskapet och Kalmarsund.

 

 

Vi fortsätter till kungafamiljens sommarresidens Solliden. Slottet byggdes 1906 som sommarslott till drottning Victoria. Här får vi visning av den vackra parken med sina olika trädgårdar som blommar vackert i slutet av juni. I den engelska trädgården finns tulpanträd vars blommor slog ut just denna tid förra sommaren. Vi får också tid att titta in i Slottsboden och Paviljongen där man i år uppmärksammar att det var 70 år sedan Kung Carl XVI Gustaf ärvde slottet. Det firas med en fotoutställning om Kungens liv på Solliden, som även innehåller privata bilder från Kungafamiljens fotoalbum.

Tvårätters middag på hotellet.

Dag 3   C.M. Capellagården

Efter frukost åker vi till Vickleby där vi får en visning av Capellagården, en vacker ölandsgård som huserar möbeldesignern och pedagogen Carl Malmstens skola för gestaltande
arbetee inom keramik, möbel, textil och trädgård. Malmsten brann för att utveckla skolor där praktiken kom i första rummet och teorin i det andra. På Capellagården skulle Malmsten förverkliga sin pedagogiska livsdröm: att ta hand om den intelligens han visste fanns i vissa människors händer. Vi får höra om gårdens intressanta historia, om de idéer som Malmsten hade om alternativa och pedagogiska metoder. På sommarutställningen kan vi se studenternas alster inom möbel, keramik och textil.

Vi får också uppleva den fantastiska trädgården med allt från örtagård till variantionsrik ros- och prydnadsträdgård som blommar vackert i juni. Hantverks- och trädgårdsbutik och kafé finns också. Bättre avslutning på en ölandsresa kan man nog inte få.

På Gränsö Slott i Västervik i anrik slottsmiljö serveras vi lunch med råvaror från regionen som bas.

I Stavsjö dricker vi eftermiddagskaffe och vi beräknas vara åter på Cityterminalen vid 19.45.


Tillbaka till våra resor Boka här

Allt detta ingår:

  • Bussresor
  • Plats i dubbelrum
  • 2 Frukostar
  • 3 Luncher
  • 2 Middagar
  • 1 Kaffemål
  • 4 Visningar (1 introduktion)
  • Utflykter och entréer
  • Reseledarens tjänster

Pris: 5.450:-


Enkelrumstillägg: 850:-

Öppet köp t.o.m. 65 dagar före avresa!

 


Läs våra Resevillkor


Boka här

Det går även bra att boka via telefon. Kontakta oss på 08-665 10 35

Kontakta Triangelresor

Har du några frågor?
Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Telefon: 08-665 10 35
E-post: info@triangelresor.se

Besöksadress:
Sturegatan 40, 114 36 Stockholm