Finland med Valamo kloster och Savonlinna

17 – 23 augusti 2022    7 dagar    ( 2021 11.570:- )


I vacker sommartid gör vi en rundresa genom det finska insjölandskapet till Valamo kloster i östra Finland, där vi får en intressant inblick i ortodoxt klosterliv.
Vi gör en kanalkryssning, får en visning av Olofsborg slott och via den natursköna Punkaharjuåsen tar vi oss till Imatra där vi bor på ”slottshotellet” i vacker jugendstil. En dag ägnar vi åt Helsingfors och i Borgå får vi visning av Runebergs hem. Vi njuter av vacker natur, god mat, finsk kultur och lär oss om våra länders gemensamma historia.

 


Dag 1     Stockholm – Helsingfors

Onsdag 17 augusti samling kl 15.30 på Viking Lines terminal vid Stadsgården i Stockholm, där reseledaren Ditte Akker möter er. Vårt fartyg M/S Gabriella avgår mot Helsingfors kl 16.30. Vi installerar oss i våra bekväma utsideshytter. I restaurangen serveras sedan en god buffémiddag där öl och vin ingår

 

Dag 2     
Vi äter en riklig frukostbuffé ombord innan fartyget anländer till Helsingfors kl 10.10. På kajen väntar vår buss och vår svensktalande chaufför Ismo. Vi börjar resan med en intressant rundtur i staden tillsammans med vår svensktalande lokalguide.

 


Under vår rundtur får vi höra intressanta berättelser om Finlands och Sveriges gemensamma historia och vi passerar  bl.a. Stadshuset, Uspenskijkatedralen, Riksdagshuset, Alvar Aaltos Finlandiahus och Tempelkyrkan.

 

På eftermiddagen kan man upptäcka Helsingfors tillsammans med reseledaren eller på egen hand. Varför inte göra ett besök i den gamla saluhallen i hamnen, Kiasma med sin nutidskonst eller Konstmuseet Ateneum som är känt för sina förnämliga samlingar och utställningar.

 

Vi bor på Scandic Grand Marina i centrala Helsingfors.

Middag på hotellet.

 

Dag 3            Helsingfors – Insjöfinland – Valamo kloster

 

Vi åker mot Mikkeli där vår buffélunch väntar på det vackra Kenkävero som är en ståtlig f.d. prästgård vackert beläget vid Saimens strand. De trädgårdsintresserade får sitt lystmäte i den vackra trädgården med 500 växtarter. Här frodas medicinalväxter, örter och perenner tillsammans med bärbuskar och fruktträd.

Genom det vackra sjölandskapet går resan mot Heinävesi och Valamo kloster, dit vi anländer sent på eftermiddagen.

Här bor vi två nätter på klosterhotellet som ligger vackert vid sjön Juojärvi.
Vi har bekväma och trivsamma rum, alla med WC och dusch.

Buffémiddag på klostret.

Dag 4     Kanaltur och besök på Lintula nunnekloster

Idag gör vi en vacker båttur på Varistaival kanal som tar c:a 1,5 timme. Vi besöker också Lintula nunnekloster  där vi får visning av klosterkyrkan och äter en smörgåslunch.

På Valamo kloster kommer en av munkarna  berätta om ortodoxt kyrkoliv och guida oss runt i klostret och kyrkan.

Buffémiddag på klostret.

Dag 5     Savonlinna och Imatra

Vi åker till Savonlinna genom det vackra sjölandskapet. Här får vi en intressant visning av Olofsborg som är vackert beläget på en holme.

Olofsborg uppfördes på slutet av 1400-talet för att försvara Sveriges östgräns mot Ryssland. Vår svensktalande guide berättar om borgens intressanta historia och tar oss med runt i borgen.

Under Operafestivalen uppförs varje år på borggården stora operauppsättningar med världsledande artister.

Gemensam lunch i Savonlinna.

Vi fortsätter till Kerimäki kyrka som är en av världens största träkyrkor. Den fick dessa enorma dimensioner för att alla stadens invånare och ditresta marknadsbesökare skulle rymmas. Med över 5.000 platser så ryms nästan hela stadens befolkning.

Färden går vidare på natursköna vägar över Punkaharjuåsen mot Imatra som i början av förra seklet var en omtyckt rekreationsort för den ryska aristokratin.

Här bor vi på Valtion Hotel****, byggd som en medeltida borg i utsökt jugendstil. Alla rum ligger i slottsbyggnaden. Här kan man även passa på att njuta av spa-avdelningen.

En av Finlands största sevärdheter är när man öppnar dammluckorna vid kraftstationen och släpper lös Vuoksenälven. Redan på 1700-talet kom det turister för att se den mäktiga forsen.
Numera är forsen reglerad men under sommaren brukar man öppna dammluckorna kl 18.00 vid kraftstationen till tonerna av Sibelius musik. Det är ett mäktigt skådespel som brukar samla mängder av åskådare.

Middag på hotellet.

Dag 6    Runebergs hem i Borgå

Vi åker till den charmiga trästaden Borgå där lunchen serveras på en trivsam restaurang i gamla stan. Efteråt får vi guidning av nationalskalden Johan Ludvig Runebergs hem.

Vi får lite egen tid och kan promenera runt i Runebergs kvarter, en stadsdel med restaurerade fina trähus från 1700-talet med hantverksbodar, ateljéer och kaféer.

Färden fortsätter till färjeterminalen i Helsingfors där vår båt M/S Gabriella avgår kl 17.15. Efter att vi har installerat oss i våra hytter äter vi en god buffémiddag där öl och vin ingår.

Dag 7     Ankomst till Stockholm

Frukost ombord. Vi kan sedan njuta av den vackra infarten till Stockholm dit vi anländer kl 10.00.


Tillbaka till våra resor Boka här

Allt detta ingår:

 • reseledarens tjänster
 • svensktalande lokalguide
 • utflykter och entréer
 • visningar
 • bussresor
 • båtresor
 • plats i utsides tvåbäddshytt
 • plats i tvåbäddsrum
 • 6 middagar
 • 4 luncher
 • 6 frukostar
Enkelrumstillägg och utsides enkelhytt 2.590:- Insides enkelhytt på begäran

Pris: ( 2021 11.570:- )


Utskriftsvänlig PDF 


Öppet köp på resan fram

t.o.m. 45 dagar före avresan.


Läs våra Resevillkor


Boka här

Det går även bra att boka via telefon. Kontakta oss på 08-665 10 35

Kontakta Triangelresor

Har du några frågor?
Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Telefon: 08-665 10 35
E-post: info@triangelresor.se

Besöksadress:
Sturegatan 40, 114 36 Stockholm