Södra Finland med Valamo kloster

19 – 25 augusti    7 dagar    11.350:-


I vacker sommartid reser vi genom Insjöfinland till Valamo kloster, där vi får en intressant inblick i ortodoxt klosterliv. Vi gör en kryssning på Varistaival kanal, får en visning av Olofsborg slott i Savonlinna.

Via den natursköna Punkaharjuåsen tar vi oss till Imatra där vi bor på ”slottshotellet” i vacker jugendstil.

En dag ägnar vi åt Helsingfors och i Borgå besöker vi Runebergs hem. Vi njuter av vacker natur, god mat, finsk kultur och får veta mycket om våra länders gemensamma historia.

Dag 1 Stockholm – Helsingfors

Onsdag 19 augusti samling kl 15.30 på Viking Lines terminal vid Stadsgården i Stockholm, där reseledaren möter er. Vårt fartyg M/S Gabriella avgår mot Helsingfors kl 16.30.

Vi installerar oss i våra bekväma utsideshytter. Vi äter gemensam middag i restaurangen där en en riklig buffé står uppdukat och där öl och vin ingår.Dag 2 Stadsrundtur i Helsingfors

Vi äter en riklig frukostbuffé ombord innan fartyget anländer till Helsingfors kl 10.10. På kajen väntar vår buss och vi börjar resan med en intressant rundtur i staden tillsammans med vår svensktalande lokalguide.

Under vår rundtur passerar vi bl.a. Stadshuset, Riksdagshuset, Domkyrkan, Tempelkyrkan, Uspenskijkatedralen och Alvar Aaltos Finlandiahus samt får höra om Sveriges och Finlands och gemensamma historia.På eftermiddagen kan man upptäcka Helsingfors tillsammans med reseledaren eller på egen hand. Varför inte göra ett besök i den gamla saluhallen i hamnen, Kiasma med sin nutidskonst eller Konstmuseet Ateneum som är känt för sina förnämliga samlingar och utställningar.

Vi bor på Scandic Grand Marina i centrala Helsingfors. Gemensam middag på hotellet.

Dag 3 Insjöfinland – Valamo kloster

Vi åker mot Mikkeli där vår buffélunch väntar på det vackra Kenkävero, en ståtlig f.d. prästgård, vackert beläget vid Saimens strand. De trädgårdsintresserade får sitt lystmäte i den vackra trädgården med 500 växtarter. Här frodas medicinalväxter, örter och perenner tillsammans med bärbuskar och fruktträd.

Genom det vackra sjölandskapet går färden mot Heinävesi och Valamo kloster, dit vi anländer sent på eftermiddagen. Här bor vi två nätter på Klosterhotellet som ligger vackert vid sjön Juojärvi.
Vi har bekväma och trivsamma rum, alla med WC och dusch. Buffémiddag i klostrets restaurang.

Dag 4 Kanaltur till Lintula nunnekloster 

Idag gör vi en vacker båttur på Varistaival kanal som tar c:a 1,5 timme innan vi kommer fram till Lintula nunnekloster. Här får vi en guidad visning av klosterkyrkan och äter en smörgåslunch.

På eftermiddagen återvänder vi med bussen till Valamo kloster, där en av munkarna tar oss med på en rundvisning av klostret och kyrkan, före buffémiddagen i restaurangen.

Dag 5 Savonlinna och Imatra

Vi åker till Savonlinna genom det vackra sjölandskapet. Här får vi en intressant visning av Olofsborg som är vackert beläget på en holme. Slottet uppfördes på slutet av 1400-talet för att försvara Sveriges östgräns mot Ryssland.
Vår svensktalande guide berättar om borgens intressanta historia och tar oss med runt i borgen. Under Operafestivalen uppförs stora operauppsättningar varje år på borggården med världsledande artister.

Gemensam lunch i Savonlinna.

Vi fortsätter till Kerimäki kyrka som är en av världens största träkyrkor. Den fick dessa enorma dimensioner för att alla stadens invånare och ditresta marknadsbesökare skulle rymmas. Med över 5.000 platser så ryms nästan hela stadens befolkning.

Färden går vidare på natursköna vägar över Punkaharjuåsen mot Imatra som i början av förra seklet var en omtyckt rekreationsort för den ryska aristokratin.

Här bor vi på Valtion Hotel****, byggd som en medeltida borg i utsökt jugendstil. Alla våra rum ligger i slottsbyggnaden. Här kan man även passa på att njuta av spa-avdelningen med bubbelpooler, avkopplande bassänger och olika bastur.

En av Finlands största sevärdheter är när man öppnar dammluckorna vid kraftstationen och släpper lös Vuoksenälven. Redan på 1700-talet kom det turister för att se den mäktiga forsen.
Numera är forsen reglerad men under sommaren brukar man öppna dammluckorna kl 18.00 vid kraftstationen till tonerna av Sibelius musik. Det är ett mäktigt skådespel som brukar samla mängder av turister. Gemensam middag på hotellet.

Dag 6 Borgå med visning av Runebergs hem

Vi åker mot Helsingfors via den charmiga trästaden Borgå. Lunch serveras på en trivsam restaurang i gamla stan.
Efter lunchen får vi en visning av nationalskalden Johan Ludvig Runebergs hem.

Vi får lite egen tid och kan promenera runt i Runebergs kvarter, en stadsdel med restaurerade fina trähus från 1700-talet med hantverksbodar, ateljéer och kaféer.

Färden fortsätter till färjeterminalen i Helsingfors där M/S Gabriella avgår kl 17.15.
Efter att vi har installerat oss i våra hytter äter vi en god trerätters middag med två glas vin alternativt öl för den som önskar.

Dag 7 Ankomst till Stockholm

Frukost ombord. Vi kan sedan njuta av den vackra infarten till Stockholm dit vi anländer kl 10.00.


Tillbaka till våra resor Boka här

Allt detta ingår:

 • Färja Stockholm – Helsingfors t/r
 • Bussresor enligt program
 • Plats i utsides tvåbäddshytt
 • Plats i tvåbäddsrum
 • 6 frukostar
 • 4 luncher
 • 6 middagar
 • utflykter och entréer
 • visningar
 • lokalguide
 • reseledarens tjänster

Pris: 11.350:-


Information om pristillägg

Utsides enkelhytts- och enkelrumstillägg: 2.690:-

Insides enkelhytt på begäran.

Öppet köp t.o.m. 65 dagar före avresa!


Tag med pass eller annan giltig id-handlig!

Läs våra Resevillkor


Boka här

Det går även bra att boka via telefon. Kontakta oss på 08-665 10 35

Kontakta Triangelresor

Har du några frågor?
Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Telefon: 08-665 10 35
E-post: info@triangelresor.se

Besöksadress:
Sturegatan 40, 114 36 Stockholm


Vi har även resor till: